Skip to main content

Kiskonjoen kalatiet viivästyvät

Sääntelypadolla ohjataan voimalalle ja ohijuoksutusuomaan menevän veden määrää. Kalatie sallisi kalojen nousta ohijuoksutusuomasta ohi tämän padon.

Kiskonjoelle kaavaillut kaksi kalatietä viivästyvät.
Varsinais-Suomen Ely-keskus on suunnitellut kalateitä niin Kosken voimalaitoksen luo kuin Håldamin padollekin. Työt oli määrä aloittaa jo kesällä, mutta ne viivästyvät ehkä jopa ensi vuoteen.
–Jos saisimme vielä tänä syksynä edes jotain tehtyä, niin sillä olisi iso merkitys, toteaa kalastusbiologi Leena Rannikko Varsinais-Suomen Ely-keskuksesta.

Syy viivytykseen on hankinnoissa. Töistä järjestettiin tarjouskierros jo kesällä, mutta hankinta päätettiin keskeyttää. Tarjous oli pyydetty kahden kalatien toteuttamisesta ja vanhan uoman kunnostamisesta.
Kesken prosessin päätettiin kuitenkin teettää vielä selvitys siitä, mitä uoman pohjalla oleva vanha ruukkikuona sisältää.

Tarjouspyyntö päätettiin muuttaa yksikköhintaperusteiseksi. Eräs ensimmäiseen kierrokseen osallistuneista yrityksistä valitti hankinnan keskeyksestä markkinaoikeuteen, joka käsittelee asiaa. Rannikko kertoo, että uusi hankinta voidaan käynnistää, vaikka markkinaoikeuden ratkaisu on vielä antamatta.

Kalatiet ovat osa vielä käynnissä olevaa Freshabit Life -hanketta, joka kuitenkin päättyy vuonna 2022.
–Meillä on ensi vuosi ja seuraavan alku aikaa, Rannikko toteaa.

 

Jaa artikkeli: