Skip to main content

Kirkonkellot vaikenivat Perniössä viikoiksi

Suntio Marko Välläri kertoo, että tapulin ikääntynyt laitteisto on aiheuttanut päänvaivaa. Nyt kellot odottavat uutta tekniikkaa kellotornin lattialla.

Perniön kirkonkylän äänimaisema on viime viikot poikennut totutusta: kirkonkellot eivät ole kumisseet, vaikka niiden olisi pitänyt soida esimerkiksi siunauksen yhteydessä tai lauantai-iltana pyhän alkamisen merkiksi.

Syynä on Pyhän Laurin kirkon kellojen peruskorjaus, mikä tarkoittaa sitä, että tällä hetkellä tapulin kaksi isointa kelloa on irrotettu paikoiltaan ja laskettu kellotornin ylätason lattialle. Niin ikään irti on paljon muita osia kuten puiset pukit, joissa kellot ovat kiinni.
Parhaillaan tapulissa toimii vain pieni ns. läppäyskello, joka ei isojen kellojen tavoin heilu, vaan sen sisällä on läppäyslaite, jonka vasara iskee kelloon. Tätä kelloa on soitettu siunausten yhteydessä, mutta suntio Marko Välläri myöntää soinnin olevan vaatimaton.
–Se kyllä kuuluu siunauskappelille asti, mutta on aika vaimea.

Perniön tapulin tekniikan kunnostaa jyväskyläläinen Suveko Oy.
Suvekon Petri Korhonen toteaa, että paikan päällä Perniössä työt jatkuvat vasta viikkojen päästä. Parhaillaan yrityksessä tutkitaan esimerkiksi, onko voimaa välittävä kellopyörä korjauskelpoinen vai pitääkö rakentaa uusi.  Kelloja kannattelevat puomit uusitaan joka tapauksessa:
–Vaikka kohteessa on museoarvoja, turvallisuus pitää ottaa huomioon ennen muuta, Petri Korhonen sanoo.

Osin perushuolto on jo valmis: uusi ohjauskeskus on asennettu kirkon sakastiin. Kellot on jatkossa mahdollista ohjelmoida etukäteen soimaan tiettynä aikana tai niitä voi käyttää myös kännykkäsovelluksella. Suvekon huolto näkee tarvittaessa etänä, mitä tapulissa tapahtuu.

Koko juttu 15.9. painetussa ja digilehdessä!

Jaa artikkeli: