Skip to main content

Kirkkojärven kaislat parantavat maanlaatua

Kiskossa Kirkkojärveä niitetään parhaillaan. – Jos järvellä ei niitettäisi, ranta katoaisi pikkuhiljaa kauemmaksi. Lisäksi niittäminen parantaa veden virtausta, Kirkkojärven hoitoyhdistyksen puheenjohtaja Juha Punta opastaa. Kuva Juha Punta.

Kiskossa Kirkkojärven hoitoyhdistys on 90-luvulta saakka järjestänyt kaislanniittotalkoita. Aina järviruokoa ei ole näin innokkaasti niitetty, mutta viimeiset kolme vuotta ovat olleet aktiivisempaa aikaa.

– Aloitimme tänään aamulla ja runsaan viikon jatkamme niittoa. Talkoolaisia on mukana vajaa kymmenkunta, kertoo Kirkkojärven hoitoyhdistyksen puheenjohtaja Juha Punta.

Talkoiden piti alkaa jo viikko sitten, mutta niittokone rikkoontui. Nyt kolme metrinen terä niittää ruovikkoa ja kerää ne rannalle, josta metsäkone siirtää ne pellon laidalle kompostoitumaan.

– Se kompostoituu siinä muutaman vuoden, jonka jälkeen maanviljelijät levittävät sen pellolle. Testasimme tätä ensimmäisen kerran viitisen vuotta sitten ja siitä asti massaa on hyödynnetty maanparannusaineena, Punta selventää.

Etenkin kuivina kesinä kompostoitunut aines on pitänyt maan kuohkeampana.

– Lisäksi siinä on fosforia jonkin verran, joten se toimii samalla lannoitteena.

Jaa artikkeli: