Skip to main content

Kirjastot ja hiljaisuus

Kiitän palautteesta nimimerkki Lukutoukkaa, joka toi viime Perniönseudun lehdessä esiin erään ikuisuuskysymyksen, kirjastojen hiljaisuuden vaatimuksen. Tästä asiasta kirjaston henkilökunta saa aina aika ajoin palautetta.

Hiljaisuuden vaatimus lienee peräisin ajalta jolloin kirjastot olivat lukemista varten, eikä  kirjoja edes saanut lainata ulos kirjastosta. Kirjastot ovat muuttuneet ajan mukana ja hyvä niin. Kirjastot ovat profiloituneet keskenään erilaisiksi toimijoiksi : yliopiston kirjastot lukusaleineen palvelevat opiskelijoita, maakuntakirjastot säilyttävät mahdollisimman kattavasti erilaisia julkaisuja, ja yleiset kirjastot tarjoavat mahdollisimman monipuolista aineistoa ja palveluja lähialueensa asukkaille. Yleiset kirjastot ovat nykyään hyvin erilaisia kuin ennen: on näyttelyitä, erilaisia tapahtumia, luokkakäyntejä ja niin edelleen. Erilaiset oheistoiminnot hyödyttävät sekä kirjastoa että asiakkaita.

 Meillä Perniön kirjastossa käy paljon kaiken ikäisiä asiakkaita, ja olemme siitä hyvin tyytyväisiä.  Se, että meillä on äänekästä, tarkoittaa sitä että meillä on asiakkaita, elämää, toimintaa ja myös kiinnostavat aineistot.  Pienenä lähikirjastona meillä ei ole valitettavasti mahdollisuutta varata osaa tilasta lukusaliksi ja tähän on vain sopeuduttava. Kello kymmeneltä, kun ovet avataan, syntyy usein ruuhkaa ja sen mukana ääntä.

Lukutoukalle tiedoksi että alkuviikosta klo 17-19 meillä on usein hiljaisinta. Kirjasto on Perniön kylän ainoa päivällä avoinna oleva julkinen tila jossa voi viettää aikaa ostamatta mitään.  Kirjastomme  onkin paitsi luku- myös kohtaamispaikka. Viime vuonna helsinkiläinen Pohjois-Haagan kirjasto kampanjoi tunnuslauseella ”olet kirjastossa – saatat kuulla ääniä”. Kampanjan tarkoituksena oli tuoda positiivisesti esille se, että ihmisten äänet, keskustelu ja nauru kuuluvat kirjastoon. Tämä tunnuslause  on niin hyvä, että sitä voimme käyttää meillä Perniössäkin!

Leena Plosila
kirjastonhoitaja
Perniön kirjasto

 

 

Pesänlampi on kunnostettava

Salossa Perniön keskustaajamassa sijaitseva Pesänlampi on kunnostettava välittömästi. Ennen niin viihtyisän puistoalueen ja ravintolan terassin vieressä sijaitseva Pesänlampi on jätetty Salon kaupungin toimesta kevään 2010 tulvan jälkeen todella huonoon kuntoon. Upealla suihkulähteellä varustetussa lammessa muutama vuosi sitten järjestettiin jopa ongintakilpailu. Nykyään paikalla sijaitsee lähinnä kuralätäkköä tai rämettä muistuttava oja, joka kasvaa pian umpeen ellei asialle tehdä jotain. Ojassa on niin iljettävän vettä, ettei edes sorsa ui siinä vaan seisoo pohjassa törröttävän kaupungin omistaman suihkulähteen päällä. Edes sitä ei kaupunki ole viitsinyt poistaa vaan näyttää esimerkkiä kansalaisilleen roskaamisesta.

Rannat ovat järkyttävän näköiset. Täynnä erilaisia heinä- ja rikkakasveja kuten pujoa. Tästä oireilevat ensimmäisenä allergikot. Nyt edessä on sama työ minkä Perniön kunta muutama vuosi taaksepäin teki, ruoppaus. Kasvillisuus on kaivettava pohjasta pois ja tulvan aikana rikottu pato on asennettava takaisin ja samalla joudutaan myös korjaamaan varmaankin tulvan purkamisen aikana kaivinkoneella rikotut betonirakenteet sekä rakentamaan kunnollinen aita nykyisen häkkyrän tilalle.

Ellei näitä toimenpiteitä ryhdytä pian toteuttamaan nykyisestä ojasta muodostuu haiseva, iljettävän näköinen ja luotaan poistyöntävä “paskaoja”, joka ei tuo viihtyisyyttä eikä iloa kenellekään.

Taro Turtiainen

Jaa artikkeli: