Skip to main content

Kilometritolkulla lankaa, tuhatmäärin nypylänlyöntejä

Tauluja, liinoja ja vaikka minkälaisia pitsejä on syntynyt Irja Laurilan taitavissa käsissä.

Perniöläisen Irja Laurilan luona ei maanantaina päässyt istumaan kuin keittiön pöydän ääreen. Sohva, sohvapöytä, nojatuoli ja sängyn päiväpeittokin olivat täynnä erilaisia pitsitöitä.

Valmista on syntynyt, kun takana on 30 vuotta pitsin parissa.

Pitsit oli asetettu esille hyvästä syystä: niistä koottu näyttely avataan ensi viikolla Galleria Levolassa.
Kaiken alku on pyöreästi kolmen vuosikymmenen takana. Irja Laurila on tehnyt ikänsä käsitöitä, mutta mielessä kyti halu oppia uusikin harrastus. Pilke silmäkulmassa Laurila oli miettinyt, että kyseeseen voisi tulla nypläys, steppaus tai haitarisoitto. Kaksi jälkimmäistä eivät tuntuneet omalta ja nypläyskin oli kansalaisopiston näyttelyissä vaikuttanut erinomaisen vaikealta. Laurila mainitsi asiasta veljensä vaimolle, joka kysyi, mitä tämä on tehnyt sen eteen, että oppisi. Se tehosi ja kansalaisopiston nypläyskurssi sai uuden oppilaan.
–Ja muistan, kun kävelin opistosta ensi kerran jälkeen kotiin ja olin ihan sekaisin kaikesta uudesta asiasta, Irja Laurila naurahtaa.

Vaan kas: myöhemmin illalla hän otti kotona esiin nypylät ja muut tarvikkeet ja huomasi sittenkin muistavansa tunnilla puhutut asiat.

Näyttelyä ei edellä totinen nypläys vaan jo tehtyjen töiden kerääminen kokoon näyttelyä varten. Sen eteen on posti saanut kulkea: töitä on päätynyt lahjoina eri puolille Suomea.

Vailla opettelua ei taival ole ollut. Pitsimalliin voi kuulua esimerkiksi ”manteli”, tietyllä tekniikalla tehtävä tiivis soikio, joka voi olla vaikka kukan terälehti. Laurila on pannut ensimmäiset manteliyritelmänsä talteen ja nyt jälki naurattaa tekijäänsäkin.
–Tämmöistä suirua siitä ensin tuli.

Pitsinäyttely aukeaa Galleria Levolassa 9.3. Avoinna klo 13-17. Irja Laurila on paikalla sunnuntaina 12.3. nypläämässä ja kertomassa aiheesta klo 13-17.
Levolassa avataan 9.3. myös Nhung Vun nukkenäyttely.

 

Irja Laurila innostui nypläyksestä yli 30 vuotta sitten, mutta tarvitsi rohkaisukseen pienen avituksen sukulaiselta.

Jaa artikkeli: