Skip to main content

Kiihtymisvaiheessa vastuu siirtyy väestölle

Viime viikolla koko Varsinais-Suomi pidätti hengitystään. Jalkapallon kisaturistien mukana Suomeen saapui lisää koronatapauksia, jonka jälkeen koko Suomen tartuntamäärät kääntyivät nousuun. Virkamiehet alkoivat hahmotella uusia rajoituksia. Moni yrittäjä ehti jo säikähtää, pitääkö kohta laittaa lappu luukulle.

Torstaina tiedotettiin Varsinais-Suomen siirtyvän koronaviruksen kiihtymisvaiheeseen. Tiedotuksen yhteydessä kerrottiin Lounais-Suomen aluehallintoviraston antavan päätöksensä kokoontumisrajoituksista. Sittemmin rajoituksia pitikin etsimällä etsiä – saako nyt tapahtumia järjestää vaiko ei? Jatkavatko ravintolat normaalia aukioloaan? Nuorten konfirmaatioon kiirehdittiin antamaan pienimuotoinen rajoitus selkeämmän tiedon puutteessa.

Kiihtymisvaiheen rajoitukset asettavat vastuun ihmisille. Lähikontaktia pitää välttää esimerkiksi aikuisten harrastustoiminnassa, kun sisätiloissa on yli 10 henkilöä. Ulkotiloissa rajoitus koskee 50 henkilöä. Samaisia rajoituksia voi noudattaa vaikkapa festivaalialueella laajentamalla aluetta tai rajaamalla henkilömääriä.

Lähikontaktin välttäminen voi toisinaan olla mahdotonta, ja sellaisissa tilanteissa Avi kehottaa käyttämään kasvomaskia. Kysymysmerkkinä ovat kuitenkin useat kesäjuhlat, kuten häät tai ristiäiset. Periaatteessa tilaisuuksia saa järjestää, mutta välimatkoista tulee huolehtia.

On ymmärrettävää, ettei valtio halunnut asettaa ravintoloita uuden sulku-uhan alle. Rajoitusten toteuttaminen on kuitenkin suhteellista, ja vastuu jää täysin yrittäjien ja asiakkaiden oman harkinnan varaan.

Jaa artikkeli: