Skip to main content

Kierrätys kunniaan

Asuntoihin tahtoo kertyä ajan mittaan kaikenlaista tavaraa, mitä ei enää tarvitse. Silti siitä luopuminen tuntuu usein vaikealta. Laittamalla vielä käyttökelpoiset tavarat kiertoon joku muu voi löytää itselleen tarvitsemansa tavaran.
Yksi tyypillinen vähän aikaa tarvittava tavaralaji on lasten vaatteet. Lapset kasvavat nopeasti, joten uutta puettavaa on saatava hyvinkin pienin aikavälein. Vaate ei välttämättä ole ehtinyt edes kulua paljon. Jos pikkusisaruksia ei ole perässä tulossa, niin kierrättämällä vaatteita muille pääsee vanhoista eroon. Samalla tavalla suurempia käytettyjä vaatteita voi tiedustella niiltä, joiden lapsilla nekin ovat jo jääneet pieneksi. Monesti tällainen kierrätys toimii hyvin ystäväperheiden välillä.
Jos sopivia perheitä ei kuitenkaan löydy tuttavapiiristä, Perniössä kierrätykseen on mainio mahdollisuus keskellä kylää sijaitsevan kierrätyskeskuksen myötä. Sieltä voi löytyä monenlaista muutakin käyttökelpoista tavaraa.
Kierrätysideaa on toteutettu myös Koskella, jossa lapsen bussikatokseksi alun perin rakennettu ”Pömpeli” on valjastettu näin kesäaikaan kirjojen ja lehtien kierrätyspisteeksi.
Korona-aikaan monet ovat kohdanneet taloudellisia vaikeuksia, ja silloin käyttökelpoisten tavaroiden löytäminen halvalla on hyvinkin merkityksellistä. Kulutuksen muuttuminen kestävään suuntaan tekee hyvää myös luonnolle. Kaukoidässä valmistetun kertakäyttömuodin kulutus ja jatkuvasti vaihtuvat mallistot eivät edistä kestävää elämäntapaa. Onneksi monet nuoretkin ovat jo hylänneet jatkuvat pintamuodin tavoittelun ja hankkivat vaatteensa kirppiksiltä. Toisaalta myös kotimaista kulutusta pitäisi edistää, joten uutenakin ostettavien kotimaisten paremmalla laadulla tuotettujen vaatteiden hankkiminen edistää kestävää kehitystä.

Jaa artikkeli: