Skip to main content

Kevättulva saattoi olla tässä

Perniönjoki oli tiistaina iltapäivällä noussut paikoitellen pelloille, mutta virtaamat eivät olleet poikkeuksellisen suuria. Perniönjoki  oli silmämääräisesti katsottuna alkuviikosta huomattavan vuolas virta. Kevättulvien huippu saattoikin olla tiistaissa: tiistain ja keskiviikon välisestä yöstä sekä seuraavasta oli ennustettu pakkasöitä. 
–Kylmä voi tässä tilanteessa pelastaa isommilta tulvilta. Se taas hidastaa sulamista. Jos olisi tullut kunnolla lämmintä, olisi tulva voinut olla puolet pahempi, summaa johtava hydrologi Bertel Vehviläinen Suomen ympäristökeskuksesta. 

Edellytykset isompaankin joen tulvimiseen olisivat olemassa.
–Perniönjoen latvoilla on vielä lunta ja sieltä se tulee.  Se lumi, mikä Perniössä näkyy, ei vaikuta tulvatilanteeseen, Vehviläinen sanoo. 

Hän toteaa, että sulaminen tapahtuu nyt hyvällä tavalla: välillä lämpö hävittää lumia, välillä taas kylmä jarruttelee sulamista.Syken maanantaisen ennusteen mukaan kevättulvat jäävät maan etelä- ja länsiosissa keskimääräistä pienemmiksi.
–Tulevaisuuden ennustaminen on aina hankalaa, mutta hyvä arvaus voisi olla, että suurin tulva nähtiin alkuviikosta. 

Vehviläinen muistuttaa, että eteläisen Salon joista Kiskonjoki ja Perniönjoki ovat hyvin eriluonteisia, mitä kevättulviin tulee. 
–Kirkkojärvi pitää vettä kauan.  Se on kuin pankki, mistä riittää alapuoliseen jokeen virtaamaa pitkäksi aikaa. Perniönjoki taas nousee ja laskee suht nopeasti.

Jaa artikkeli: