Skip to main content

Ketsuppi oli joskus marttaillan uutuus

Tyra Reitti liittyi marttayhdistykseen vuonna 1949. Sunnuntaina hänelle ojennettiin liiton vuosimerkki. Pienessä pussissa pöydällä se on:  kullanhohtoinen ansiomerkki ja sen keskellä Marttojen koristeellinen M-kirjain.   Särkisalolainen Tyra Reitti sai vastaanottaa sen sunnuntaina yhdistyksen juhlassa; Reitille tulee täyteen 70 vuotta marttojen jäsenenä.  Särkisalo-Finbyn marttayhdistys puolestaan juhli 80-vuotista taivaltaan. 

Oikeastaan marttojen historia pitäjässä kantaa vielä kauemmas. Särkisaloon perustettiin kaksi marttayhdistystä vuonna 1915; ruotsinkielinen Pettuun ja Ulkoluotoon ja kaksikielinen haaraosasto Finbyyn. Toiminta ehti 1920-luvulla tyrehtyäkin, mutta vuonna 1938 perustettiin  Etelä- Karjalassa Koiviston saarella Saarenpään kylässä marttayhdistys. Kun koivistolaiset tulivat evakkoina Särkisaloon, he jatkoivat toimintaa, ja Särkisalon yhdistyksen historian lasketaan alkaneen Saarenpään yhdistyksen perustamisesta.

–Koivistolaiset tulivat ja toivat marttayhdistyksen tullessaan, Tyra Reitti muistelee.

Toivat he muutakin, nimittäin erään Arvi Reitin.  Arvista tuli sittemmin Tyran aviomies. 
–Sikäli marttoihin oli hyvä mennä, että siellä oli sitten Arvin sukulaisiakin.

Perusasiat martoissa olivat aikoinaan pitkälti samoja kuin nyt: marttailtoja pidettiin ja usein mukana oli liitosta neuvoja.
–Opeteltiin ruoanlaittoa ja ompeluhommia, Reitti kertoo. Viisikymmenluvulla ei saatettu unelmoida nykyisen kaltaisista valikoimista kaupoissa.  
–Marttailloissa käsiteltiin sitten uusia mausteita.  Sellainen ilta jäi erityisesti mieleeni, missä kerrottiin uutuudesta nimeltä ketsuppi ja opetettiin, miten sitä voi käyttää, Reitti nauraa. 

Lue koko juttu 9.5. lehdestä

Jaa artikkeli: