Nuorten kesätyöt ovat juuri nyt monessa perheessä ajankohtainen kysymys. Nuorista iso osa on jo hakenut kesätöitä, jotkut vielä miettivät tekemisiään ja onnellisimmat jo tietävät saaneensa muutaman viikon pestin jostain.
Kesätyö-käsitteen sisältö on muuttunut. Siinä, missä kesätyö ennen tarkoitti neljän viikon hikoilua mansikkapellolla, viljelyksillä työt hoitaa nykyään isolta osin ulkomainen työvoima.
Tämä tietää sitä, että moni on äkkiä sormi suussa jos kahden suuren kesätyöllistäjän – kaupungin ja seurakunnan – paikkaa ei myöskään heru eivätkä vanhemmatkaan voi työllistää.
Tilanteeseen on pikkuhiljaa havahduttu. Kouluihin ollaan tuomassa uudenlaista yrittäjyyskasvatusta ja esimerkiksi 4H kannustaa ja opastaa myös oman yrityksen perustamiseen kesäksi.
Tämä onkin oikein; yrityksen perustamisen pitäisi nuorelle olla hyvin helppoa ja riskeiltään pientä. Yritys pitäisi voida pistää myös jäihin kouluvuoden ajaksi niin, että toimintaa voi jatkaa esimerkiksi viikonloppuisin ja muina loma-aikoina joustavasti.
Mitä nuoren kesätyöyritys sitten voi tehdä? Amerikkalaisissa sarjakuvissa on kuvattu usein lasten ja nuorten taskurahabisnes kotitalon eteen pystytetyksi kojuksi jossa myydään omatekoista mehua hintaan 50 senttiä lasillinen. Sarjakuva on sarjakuvaa, mutta totuuden siemen siinä voi olla. Pienille palveluyrityksille voisi hyvin olla markkinarakonsa kesällä, etenkin kun seudulle saapuu koko joukko vapaa-ajanasukkaita ostovoimaa lisäämään. Ruohonleikkurin kanssa mökkiläisten pihoja siistivä nuorukainen tuskin syö ammattimaisten yrittäjien leipää liian kanssa.
Kesätyöllä on joka tapauksessa enemmän hyviä kuin huonoja puolia. Kyse ei ole siitä, että kesän pitäisi kulua ilottomasti töissä, vaikka joku nuoruutensa juurikkaanharvennusurakoita muisteleva voi niinkin ajatella. Lomansakin nuoret tarvitsevat, se on selvä.
Kesätyö avaa kuitenkin usein maailmaan ihan toisenlaisen näkökulman kuin koulutyö. Kesään se tuo lisäarvon, kun koko kymmenviikkoinen ei menekään vain loikoessa.
Se opettaa työelämästä ja kanssaihmisistä jotain, samoin kuin rahan arvosta ja taloudenpidosta. Palkka on tietysti tärkeä tekijä sekin, itse tienattu raha on aina arvokasta.
Työ tekijäänsä opettaa, kesätyökin.