Skip to main content

Kemiönsaari keskittää jätevedet kuntalaisten vihasta huolimatta

Kemiönsaaren kunta keskittää jätevesien käsittelyn Taalintehtaan puhdistamolle.   Jätevesien keskittäminen kuumensi tunteita maanantaina Taalintehtaalla. Sanaharkassa kunnanjohtaja Tom Simola (vas) ja Pekka Virtanen.

Kunnanhallitus hyväksyi vesihuollon kehityssuunnitelman osaltaan keskiviikkona.

Tähän asti aikeet keskittää jätevesien puhdistus Taalintehtaalle   ovat herättäneet kuntalaisissa armotonta vastarintaa.
Suunnitelmia vastustavaan adressiin kertyi nimiä yli tuhat, ja maanantain infotilaisuudessa koolla oli jopa parisataa kuntalaista.
Närää herättävistä asioista ykkönen oli puhdistetun veden päästäminen mereen ja pistekuormituksen kasvaminen Taalintehtaan edustalla Falkön selällä.  

Virkamiehet ja ulkopuoliset asiantuntijat olivat maanantaina altavastaajan asemassa,  esiteltyjä lukuja ja perusteluja tervehdittiin yleisön puolelta purevilla vastakysymyksillä.  Tilaisuus venähti lähes nelituntiseksi. 

Maanantaina tiukattiin perusteluja etenkin sille, miksei ole tutkittu kunnolla vaihtoehtoa, jossa kaikki keskitettäisiinkin Kemiön puhdistamolle.  

Wärtsilän valtakirjalla puhunut Pekka Virtanen hämmästeli myös asian valmistelua; yhtiöltä ei hänen mukaansa ole vesialueen omistajana kysytty mitään.
Kunnanjohtaja Tom Simolan mukaan asiasta on informoitu normaalin käytännön mukaan, nyt agedalla on päättää miten jätevedet hoidetaan ja mahdollinen lupaprosessi on asia erikseen.

Uudistusta perustellaan kokonaiskuormituksen pienenemisellä.   Esimerkiksi fosforin määrä kaikkiaan pienenisi 260 kilosta runsaaseen 30 kiloon, jos Tyska holmenin puhdistamo toimii kuten tähänkin asti.

Tarkoituksena on myös yhdistää puhtaan veden linjoja.
–    Meillä on ollut tilanteita, joissa vettä ei ole joka ottamolla riitänyt, muistuttaa vesiliikelaitoksen toimitusjohtaja Roger Hakalax.

Jaa artikkeli: