Skip to main content

Kemiönsaaren ympäristöä tutkitaan ensi kesänä pintaa syvemmältä

Pohjoista Saaristomerta tutkitaan ensi kesänä pintaa syvemmältä. 
Vedenalaista luontoa kartoitetaan näillä näkymin sukelluksin muun muassa Kemiönsaaren ympärillä.  

Ammattikorkeakoulu Novian vetämässä Nannut- hankkeessa kartoitetaan kasvillisuutta ja pohjan laatua Saaristomerellä.  Tutkimuksessa kerätyt tiedot ovat jatkossa  apu  esimerkiksi rakennushankkeita suunniteltaessa.  Rakentamista voidaan näin  kohdistaa mahdollisesti vähemmän herkille tai arvokkaille alueille.

–    Näin tulokset palvelevat samalla rakentamista ja  ympäristönsuojelua, toteaa suunnittelija Outi Vesakoski Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta.

Jatkuvasti  lisääntyvät säädökset edellyttävät että myös vedenalaiset luontoarvot tunnetaan. 

Outi Vesakoski kertoo, että vaikka sieltä täältä on pinnan alle kurkistettukin, on Suomen merialueista tutkittu vain noin prosentti.  
Vedenalainen elämä myös muuttuu jatkuvasti esimerkiksi tulokaslajien myötä. Sukeltajien keräämään dataan voidaan yhdistää jo olemassa olevia tietoja: vedenalaista maailmaa ovat aiemmin kartoittaneet muun muassa Ympäristökeskus, Metsähallitus ja Geologian tutkimuskeskus.   Hankkeen puitteissa aiotaan kysyä myös sukellusharrastajien havaintoja.

ELY-keskus toimii hankkeen tilaajana. Nannut – hankkeen budjetti on noin 1,3 miljoonaa euroa. Rahasta noin satatuhatta kuluu inventointeihin. Ensi kesänä liikenteessä on 2- 3 sukellustiimiä, jotka koluavat runsaat 50 kohdetta. Hankkeesta 75 prosenttia kustantaa EU.

Loppusummasta vastaavat valtio ja saaristokunnat, Perniönseudun Lehden levikkialueella lähimpänä Kemiönsaari, joka pisti pottiin 4500 euroa.

Jaa artikkeli: