Skip to main content

Kemiläisen hiihtoura alkoi farkuissa ja villavanttuissa

Kaverien huutokaupasta löytämä lahja koristaa Risto Kemiläisen kotitietä.–Se oli vuonna 1976, kun Päärisissä asunut Jouko Jokinen kertoi lähtevänsä Finlandia-hiihtoon, ja minä sanoin lähteväni mukaan, kertoo Risto Kemiläinen.
–Jokinen repesi nauruun ja sanoi, ettet sinä sitä pysty hiihtämään.
Kemiläinen ei väitettä niellyt, vaan päätti näyttää. Kemiläisellä on kuva ensimmäisestä Finlandia-hiihdosta: hiihtotrikoista ei ole tietoakaan, leveälahkeiset farkut ja villakintaat kelpasivat hyvin.
Aika oli hiukan päälle yhdeksän tuntia. Nyt takana on yli 40 Finlandia-hiihtoa.

Tässä jutussa Finlandia-hiihto ei ole pääasia, vaan 1978 perustettu Worldloppet, The World of Marathon Skiing, hiihtotapahtumasarja. Worldloppet-sarjaan kuuluu 20 hiihtoa kahdessakymmenessä eri maassa. Pohjoismaissa hiihtoihin kuuluvat Suomen Finlandia-hiihto, Ruotsin Vasaloppet ja Norjan Birkebeinerrennet sekä Islannin Fossavatn.  Vasaloppetin 16 000 paikkaa menivät muutamassa minuutissa, joka kertoo massahiihtojen suosiosta.

Master-arvon saa, kun hiihtää kymmenessä tapahtumassa, joista yhden pitää olla kotoa katsottuna meren takana. Risto Kemiläisellä on koossa kolmetoista Master-arvoa, eniten suomalaisista hiihtoihin osallistuneista.
–Noin kaksisataa hiihtoa eikä yhtään keskeytystä.
Suoritus, josta voi olla ylpeä. Ja siitä, että perniöläinen on maailmanlistalla sijalla kymmenen.

Mikä vetää Worldloppet sarjaan. Kemiläinen on aavistuksen kriittinenkin.
–Onhan se ihan kaupallinen tapahtuma, jonka tämä muualta tuleva reppukansa maksaa.
Tärkeintä on porukka ja monet ystävät.
–Ei tästä irti pääse, kun kaverit soittelevat, että lähdetäänkö, naurahtaa Kemiläinen.

Koko juttu painetussa lehdessä

Jaa artikkeli: