Skip to main content

Kelaa vähän, KELA!

Tarvitsisin tukiopetusta matematiikasta. Olen viime päivinä pohtinut ja pyöritellyt päässäni kansaneläkelaitoksen kilpailutuksen tuloksia.

Hommahan meni siis niin, että kansaneläkelaitos KELA ilmoitti kilpailuttavansa kuntoutusta tuottavat yritykset. Selvää oli, että nyt ammutaan kovilla: hinta ratkaisee palveluntarjoajan 80 % ja laatu merkitsi vain 20 %.
Fysikaalinen hoitolaitos, joka on tuottanut minulle KELAn vaikeavammaisille suunnattua lääkinnällistä kuntoutusta lähes 20 vuotta, ei enää voi tuottaa tätä palvelua minulle. Hinta oli 10-14 euroa kalliimpi kuin Salossa. Juu, tämän vielä ymmärrän. Halvempi se on Salossa,mutta…
Jatkossa minun on siis
a)etsittävä uusi fysioterapeutti,
b)käytettävä kuntoutukseen enemmän aikaa ja
c)matkustettava 25 kilometrin päähän kuntoutukseen viikottain.

Enhän minä tunne salolaisia fysioterapeutteja. En epäile, etteivätkö he olisi ammattitaitoisia. Kuulemani mukaan Salon seudulla tarjottava fysioterapia on korkealuokkaista, joten siinä mielessä palvelun tarjoajalla ei ole väliä. Perniöläinen fysioterapeutti on kuitenkin tuttu 20 vuoden ajalta. Siinä on puhuttu monet asiat, itketty ja naurettu useaan kertaan. Terapeutti on tuttu ja tietää juuri minun ongelmani ja osaa priorisoida hoitotarpeeni.
Tällä hetkellä menen 7 minuuttia kuntoutukseen eli edestakaiseen matkaan on varattava noin 15 minuuttia. Jatkossa matkoihin on varattava ainakin tunti. No, eihän vammaisella ihmisellä olekaan muuta kuin aikaa, joten sehän voi hyvin matkustaa kilometrien päähän taksiuudistuksen jälkeen enemmän tai vähemmän luotettavalla KELA-taksilla.

Otetaanpa esimerkki, jossa minun tulisi olla kotona ottamassa esikoululaista vastaan tiettynä aikana. Jos KELA-taksi ei tule ajallaan, on esikoululainen yksin kotioven takana. Kenen vastuulla hän silloin on? Minullakin saattaa olla sovittuna jokin meno, jossa on oltava sovittuna aikana. Myös meillä vammaisilla ihmisillä on elämä.

Ja sitten se matemaattinen probleema! Nyt KELA ei maksa minulle korvausta kuntoutusmatkoista. Jatkossa KELA maksaa kuudesta ensimmäisestä kuntoutusmatkasta 30 euroa jokaisesta, koska maksan itse 50 euroa omavastuuta jokaisesta reissusta. Ensin herää kysymys, onko minulla 775,27 euron takuueläkkeellä varaa siihen, että maksan 300 euroa (KELA-kuljetusten katto) 6 viikon aikana.

Kun olen maksanut omavastuuosuuteni 300 euroa, KELA maksaa jokaisesta kuntoutusmatkastani 80 euroa. Sitten on erikseen pyörätuoliasiakkaat, joista KELA maksaa pyörätuolin avustamisesta 14,04 euroa suuntaansa. Näin ollen matkan hinta nousee jälleen… Lisäksi pyörätuoliasiakkaan kiinnittäminen turvallisesti invataksiin vie enemmän aikaa ja mittari raksuttaa… Voidaan laskea, että pyörätuoliasiakkaan matka invataksilla on vähintään 30 euroa kalliimpi kuin tavallisella henkilöautolla suoritettu KELA-matka.
Siispä lasken oman kuntoutukseni hinnan… 40 kuntoutuskertaa vuodessa perniöläisessä fysioterapiassa tutun fysioterapeutin luona maksaa KELAlle 2800 euroa. Uusi palveluntarjoaja Salossa maksaa KELAlle vähintään 5140 euroa. Missä se säästö siis on?

Tämähän ei toki ole pelkästään Salossa ilmennyt ongelma, vaan kyseessä on valtakunnallinen ilmiö. Tässä palaa sekä aikaa että rahaa, joka on veronmaksajien kukkarosta kaivettu. Siksi tämä asia koskee myös sinua, ei ainoastaan vaativaa, lääkinnällistä kuntoutusta saavia!

Pyydän saada vielä huomauttaa, että minä en ole ainoa KELAn asiakas. Meitä on useampi Perniössä ja Särkisalossa.
Tämä seuraava laskentakaava koskee vain niitä tapauksia, joissa on yksi asiakas.
Jos kuntoutusta tehdään kotikäyntinä, on korvaus 50 % suurempi palvelun tuottajalle 35 kilometriin (edestakainen matka) asti. Nämäkin kilometrit paukkuvat yli, jos fysioterapeutti tulee Salosta.
Tällä hetkellä perniöläinen palveluntuottaja ottaa kotikäynnistä niin Perniössä kuin Särkisalossa 50 % enemmän (4200 euroa). Mikäli palveluntuottaja tulee Salosta, hän ottaa Perniöön tullessaan 70 % (4760 euroa) enemmän hintaa ja Särkisaloon mennessään 100 % (5600 euroa). Sulkeissa oleva summa on laskettu vuoden kuntoutuksesta 40 kerran mukaan. Missäköhän se säästö tässä on?

Lisäksi on käsittämättömän arvoton olo, kun kelpaat vaikeavammaisena, vaativaa lääkinnällistä kuntoutusta tarvitsevana kansalaisena vain sille, joka tarjoaa sinusta vähiten! Olo on kuin paketilla, jota vähiten tarjoava joutuu käsittelemään. Haluan herättää keskustelua siitä, mihin säästäminen meidät on johtamassa.
Maalaisjärkeeni ei mahdu, että 2800 euroa on enemmän kuin 5140 euroa. Toki käsitän, että maalaisjärki alkaa olla kortilla, kun kaikki ovat nykyään kaupunkilaisia.

Halvimmalla myyty huutolaistyttö
Päivi Vigg

Jaa artikkeli: