Skip to main content

Käynnissä on miljardien sokeripalojen syksyinen urakka

Sami Salmelin ajoi juurikkaannostokonetta Ylönkylässä maanantaina. Tunnissa nousevat hehtaarin juurikkaat, yli 40 tonnia. Sokerijuurikkaan kuljettaminen on kohta kiivaimmillaan.  Nostokoneet jyrisevät, kuorma-autot kulkevat ja sokeritehtaan käyntikausi alkoi tiistaina. 
–Leikkurit ovat käynnissä, tiivisti Sucroksen maatalousjohtaja Tero Tanner tiistaina iltapäivällä. 

Sokeri saattaa olla laajimmalle levinnyt perniöläinen elintarvike. Sokeria löytyy jossain muodossaan varmasti jokaisesta Suomen päivittäistavarakaupasta, mutta toisin kuin moni muu tuote, se ei ole kovin pitkälle jäljitettävissä. 
–Ihan pussiin asti ei päästä kiinni, kun erät sekoittuvat tuossa pihalla, Tanner myöntää. 

Hän arvioi, että alueen runsaat tuhat juurikashehtaaria tuottavat tänä vuonna 50 000 tonnia eli 50 miljoonaa kiloa sokerijuurikasta.  Tonnista juurikasta saadaan 150 kiloa hienosokeria. Sokeriksi muutettuna tuotanto olisi näin 7,5 miljoonaa kiloa. Eteläisen Salon tuotannosta riittäisi päivittäinen sokeripala jokaiselle suomalaiselle noin puolentoista vuoden ajaksi. 2,6 gramman painoisia sokeripaloja syntyisi samasta määrästä noin 2,9 miljardia, siis 527 palaa jokaiselle suomalaiselle. 

Lue lisää juurikkaasta ja muusta paikallisesta ruoasta 10.10. lehden Omasta maasta -liitteestä.  Siinä asiaa on muun muassa hirvikaudesta, juustoista, silakkamarkkinoista ja kasvisruoasta!

Jaa artikkeli: