Skip to main content

Kausityövoimaa haetaan nyt läheltä

Vaanelan Puutarhalla istutettiin tällä viikolla täyttä häkää mansikantaimia uusiin 4000 neliön kasvutunneleihin. – Meillä on toistaiseksi hyvä tilanne työvoiman kannalta, sillä saimme 50 hengen vakioporukan lisäksi kevätsesonkiin 20 henkilöä ennen rajojen sulkua. , Vaanelan Puutarhan toimitusjohtaja Ismo Vaanela sanoo vierellään työntekijä Axel Ristoja.Rantamäen tilan Terhi Koskela-Mustamo teki maanantaina paperitöitä, joita ei voi lykätä. 
– Olen yrittänyt väsätä kirjallista kulkulupalappua sillä sain tiedon, että maakuntarajaa ei ylitetä ilman kirjallista lupaa. Osa viljelymaistamme sijaitsee Uudellamaalla sekä iso osa heinäasiakkaistakin. Elinkeinon tai työasian vuoksi pitäisi rajan yli päästä.

Kiireitä Rantamäen tilalla riittää, sillä viikonloppuna kylvettiin ensimmäiset herneet ja tuleva kausi mietityttää työvoiman osalta.
– Suurin haaste on kausityöntekijöiden saaminen, sillä se on hyvin epävarmaa tällä hetkellä. Meillä oli viime vuonna ukrainalaisia ja osalle oli haettu jo työlupakin. Olisin toivonut, että tähän asiaan olisi kiinnitetty siinä vaiheessa huomiota, kun rajojen sulkemisesta päätettiin.
Rantamäen tila on kasviviljelytila, jossa kasvatetaan mansikkaa, hernettä sekä perunaa päätuotannon ollessa heinä.
– En epäile, etteikö suomalaisista olisi tähän työhön, mutta onhan siitä tovi, kun pellolla on suomalaisia nähty. Rohkeasti vain yhteyttä, Koskela-Mustamo vinkkaa.

Vaanelan Puutarhan toimitusjohtaja Ismo Vaanela ei ole menettänyt yöuniaan tilanteen vuoksi, vaikka sitä huolestuttavana pitääkin.
– Tilanne on vakava ja sitä se on myös työvoiman puolesta. Meillä on kuitenkin tällä hetkellä positiivinen tilanne, kun vakituinen työporukka on koossa. Sadonkorjuuvaiheessa meillä tulee olemaan 50 hengen vaje.

 

Hästön tilan alkukevään sadonvalmistelutyöt onnistuvat, sillä he ovat palkanneet kotimaista työvoimaa.
– Kyselimme sosiaalisen median kautta henkilöitä alkutuotannon töihin ja kiinnostusta on ollut runsaasti. Päätimme ottaa kotimaiset työntekijät lähialueelta heidän aktiivisuutensa takia, Hästön tilan isäntä Janne Eriksson kertoo.

Komissio teki maanantaina päätöksen ulkomaisen työvoiman liikkumisesta ja jätti sen maakohtaisesti päätettäväksi myös maa- ja puutarhatalouden työvoiman osalta. Tämän vuoksi Eriksson elättelee toiveita kesän työvoiman täydentymisestä.
– Päätöksiin on pitkä matka ja sen päälle ihmisten siirtyminen sekä kahden viikon karanteeni. Arvioni on, että olemme pitkällä keväässä, kun näitä työntekijöitä alueella nähdään.

Koko juttu 2.4.lehdessä.

Jaa artikkeli: