Skip to main content

Kaupungin torstaikierrokset tupaten täynnä

Kartanot vetävät väkeä

Salon kaupungin ideoimat torstaikierrokset ovat osoittautuneet erittäin suosituiksi. Iltatoripäivinä tehdyille kierroksille on lähdetty täysillä busseilla ja jonotuslistaankin on kertynyt pitkä rivi nimiä. Kierroksille on lähdetty torstai-iltapäivisin Salon torin kupeesta ja palattu takaisin parahiksi iltatoriohjelmaa seuraamaan. Juha Bäckmand esitteli Teijon kartanoa viime torstaina torstaikierroksen kävijöille.
Erityisen suosittuja ovat olleet retket, joissa mukana on vierailu jossain seudun monista kartanoista.
– Retket ovat olleet niin suosittuja, että otimme loppukesän ohjelmaan vielä kaksi ylimääräistä kartanokierrosta, kertoi viime torstaina  retkeä Teijon seudulle vetänyt Salon seudun opaskillan Heljä Karjalainen-Manninen.
Ylimääräinen retki ei kuitenkaan suuntaa Teijon kartanoon. Siihen tutustuttiin osana viime viikon torstaikierrosta.
– Historia näyttää kiinnostavan, ja siihen liittyvä entisöinti ja käsityö. Kartanoissa on muutama sata vuotta ajan patinaa, näissä silmä lepää, arveli Karjalainen-Manninen kiinnostuksen syitä.
Retkeläiset tekivät noin tunnin mittaisen kierroksen kartanon kaikissa kolmessa kerroksessa.
– Väritutkimuksen ja historiatietojen perusteella tämä on paras mahdollinen arvaus siitä, millaiselta talo olisi näyttänyt, kun Kijk tänne saapui, kuvaili kartanoa sitä esitellyt Juha Bäckmand pääoven ja eteisen takaa löytyvää keltaista huonetta.
Oven pielet ja ikkunan karmit ovat vaaleansiniset.
Toinen kerros sen sijaan on erilainen kuin ennen vanhaan. Kirkkosali on purettu pois 1830-luvulla, ja huoneet on rakennettu uudestaan.
Seinillä on kartanon ja ruukin historiaan oleellisesti vaikuttaneiden herrojen muotokuvia. Myös viime kesänä Ruukin Avaimen näyttämöllä nähty Johan Jakob Kijk täältä löytyy. Tänä vuonna näytelmässä nähdään seuraavaa sukupolvea eli Bremereitä.
Kolmannen kerroksen huomiota herättävin kapistus on iso biljardipöytä.
Kierroksen jälkeen retkeläiset nousivat viereiselle mäelle tutustumaan Teijon kirkkoon. Retki jatkui vielä Mathildedalin satamaan. Alkumatkalla kierrettiin Kirjakkalan ruukkien kautta.

Lue toimittajan kommentti aiheeseen ja juttu kokonaisuudessan uusimmasta Perniönseudun Lehdestä!

Jaa artikkeli: