Skip to main content

Kaunis maisema ei yksin myy kylää muuttajalle

Henrik Hausen toteaa, että kulttuuri ja historia näkyvät Varsinais-Suomen maaseutumaisemassa.

Perniön kirkonkylä on aurinkoisena pakkasaamuna paikoin hyvin kaunis, kun pappilan ympäristö ja kirkko oikein kylpevät valossa. Nättiä, mutta ei vielä myyntivaltti.
–Jos vain kauniita maisemia listataan, niin sittenhän meillä on Suomessa neljätuhatta kylää, jotka voivat sanoa samaa, miettii Henrik Hausen.

Mitä hän sillä tarkoittaa, selviää kohta.

Salon kyläasiamiehenä monelle tutuksi tullut Hausen jatkaa kyläasioiden parissa nyt maakunnan tasolla: hänet on valittu Varsinais-Suomen kylät ry:n puheenjohtajaksi.

Hausen on kylätoiminnan konkari: Salossa hän aloitti vuonna 2014 ja vaikutti sitä ennen Etelä-Savossa Pertunmaalla.
Millä mielin Hausen katsoo maakunnan kyliä? Toiveikkaanakin.
–Tuntuu, että pienet kaupungit ja maaseutu nostavat koronan myötä päätään. Maaseututyö on sikäli kiitollista, että maaseudulla on varsin hyvä maine.

Eräs tekijä menestyksessä ovat tietoliikenneyhteydet.
–Kunnon laajakaista kuituyhteydellä olisi keskeisiä asioita. Meillä vaan on langattomia yhteyksiä markkinoitu kovin pontevasti, Hausen sanoo.

Alkamassa on Suomen kylien ja Ykkösakselin yhteishanke Lumoavat kylät. Hausen toteaa, että kyseessä on kyläbrändäyshanke. Tähän liittyy sekin, että kauniita maisemia, luontoa ja uimarantoja voi kehua vähän jokainen.
–Kyläsuunnitelmia tehdessä on oppinut, että joka kylällä on jokin oma juttunsa. Kylän pitää vaan löytää se oma profiilinsa ja katsoa, mitä hyvää juuri sieltä löytyy.

Koko juttu 2.12. painetussa ja digilehdessä. 

Jaa artikkeli: