Skip to main content

Kaukurissa etsittiin jälkiä kivikaudesta

Lastoja, lapioita, saksia ja siivilöitä. Ja joukko maan kaivamisesta kiinnostuneita ihmisiä. Anni Ala-Rakkola-Kara (vas.) ja Henna Saarinen erottavat sihdillä hienon hiekan isommista kappaleista.
Kivikausi on innoittanut Salon seudulla jo neljättä kesää peräkkäin tehtäviin yleisökaivauksiin. Kaivauspaikkana on maanantaista lähtien ollut Kaukurissa yksityisen pihamaan ympäristö. Neliön muotoisia kaivantoja oli tiistaina neljä kappaletta. Kaivuu aloitettiin uusilla kaivauspaikoilla sitä mukaa kun entiset todettiin tuloksettomiksi.
Yhdessä paikoista tuli savi vastaan, ja savesta ei enää kivikauden esineistöä voi löytyä.
– Tässä lähistöllä tien toisella puolella on ollut kivikautisia asuinpaikkoja. Juuri tältä paikalta löytöjä ei ole kuitenkaan aikaisemmin tehty. Teemme nyt koekaivauksia, josko täälläkin olisi asutusta ollut, selvitti arkeologi Jouko Pukkila.
Jo maanantaina kivikauteen viittaavia merkkejä löytyi kahdella kaivauspaikalla. Ne olivat kaksi ruusukvartsin palaa.
– Ei se pala itse työkaluun viittaa, mutta pala on työstöjäte, tietää Hannu Vuoristo.
Vuoristo tietää jo arkeologiasta yhtä ja toista, sillä hänen pelloillaan Kiikalassa järjestettiin vastaava yleisökaivaus viime vuonna. Hän on myös Kiikala-Seuran puheenjohtaja.
– Kiikalasta löytyvät kivikautiset esineet ovat vielä kiskolaisia vanhempia. Ja Suomusjärveltä löytyneet vieläkin vanhempia.

Kaivaukset jatkuvat entisen Kaukurin koulun lähellä ensi viikon keskiviikkoon saakka päivittäin. Kaivauksiin voi osallistua kuka tahansa myös ilmoittautumatta. Yleisökaivauksia isännöi tänä vuonna Kisko-Seura.

Lue juttu kokonaisuudessaan uusimmasta Perniönseudun Lehdestä.

Jaa artikkeli: