Skip to main content

Kaukana vahingosta

Tervepä terve.  Toimituksen lounaisväylän viikkoretki ajellaan tässä seuraavaksi.
***
Ajokortin hintahan on puhuttanut. Läpyskä on kallis, ja kortin hankkiminenhan ei enää ainakaan kaupungeissa ole itsestäänselvyys.   Metkaa on, että kaupungissa asuessa on varaa olla hankkimatta kortti, mutta maalla sitä ei aina ole varaa hankkia.

Uudehko ilmiö on se, että entistä useampi autokoulun auto on teipattu energiajuomafirman logoilla tai muulla räväkän näköiseksi.
Äkkiseltään miettien asiassa ei ole vikaa; sen parempi, mitä erottuvampi on auto, joka voi tehdä jotain arvaamatonta tien päällä. Jos taas tarkoitus oli antaa vauhdikas kuva koulusta, niin maallikkoa arveluttaa.

Ajelin sunnuntaina kymppitien päästä päähän, ja matkalla oli helppo vakuuttua siitä, että pilttien ajotunnit maksavien ja siis myös valitsevien vanhempien paras vaihtoehto on valita se  koulu, joka lupaa tehdä kertakaikkisen tylsiä kuljettajia ja ottaa muutkin luulot pois.

Sunnuntaina mieleen jäi esimerkiksi musta Mersu-maasturi, jolla oli Tammelan paikkeilla kova kiire kohti Turkua.  Ymmärrämme hopun kohti kulttuurimaisemia, mutta tuolla menolla ainoa eteentuleva kulttuurimaisema on kirkkomaa.  Jossain on vikaa, jos neljästä ohituksesta kolme on sellaisia, että vastaantulijoiden on väistettävä pientareelle.  

Samat terveiset menevät sinisen Toyotan kuskille vähää ennen Forssaa.  

***
Tietysti tämä purnaus lähtee itsekkäistä lähtökohdista; siinä on näet omakin päivä pilalla, jos joku ehdoin tahdoin ajaa itsensä ja perheensä leikkeleiksi näköetäisyydellä.

Vahinkoja sattuu aina, mutta esimerkkitapaukset sunnuntailta ovat tahallista viikatemiehen paikalle kutsumista.
Jostain syystä lounaisessa Suomessa harvemmin  näkee ihan vastaavaa, vaikka paljon tulee ajettua.

***
Tiepoliittisia puheenvuoroja tämä opettaa katsomaan eri vinkkelistä. Pitkin vuottahan on harmiteltu,  miten vähän rahaa teiden korjaamiseen on.

Jos turvallisuutta oli määrä parantaa, niin jättäkää ne paikatkin tekemättä.  Turvallisuuden parantaminen tieinfraa kohentamalla tarkoittaa vähintään valtateiden varustamista  keskikaiteella, väylien muuttamista moottoriteiksi tai jotain muuta järeää, kun  asennepuolella ongelmat ovat valtavia.   
Oikea tapa korjata asioita lähtee jostain ihan muualta.

***
Ehdotuksesta rajoittaa käteisen käyttöä on vaahdottu viime ajat.

On kukkua, ettäkö sillä harmaa talous vähenisi. Ajatus on sukua sille, että viinan trokaaminen tai liikakäyttö vähenisivät aineen saatavuutta hankaloittamalla.

No, tässä on myös humaanimpi puoli, johon Kaleva otti kantaa.  Lehti muistutti, että kaikki eivät halua tai saa pankkikorttia, eikä  ihmisiä pidä sähköisellä jäljellä velvoittaa paljastamaan ostotottumuksiaan.  

Tämä kuuluu kestoaiheisiin tämäkin, miten kaupat keräävät tietoa. On bonus- ja etukortteja, joilla saa etuja ja alennuksia. Ilmeisesti kanta-asiakkuuden jatkuessa saa alkaa käyttää myös sitä sellaista etuovea.

***
Heip.

aku.poutanen@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: