Skip to main content

järjesti sunnuntaina 1.3. Perniön seurojentalolla Kansallisseura ja naiskerho.
Yhteisesti lauletun Maakuntalaulun jälkeen opettaja Marja Markkanen lausui yleisön tervetulleeksi. Puheessaan hän selosti kansanperinteen keräyksessä esiintulleita varsin mielenkiintoisia toteamuksia Elinan surma ballaadin synnystä.  Huolimatta siitä, että Elinan surma useimmille on varsin tuttu, kansanperinnetutkimus on voinut osoittaa, että lähtökohtana voitaneen sittenkin pitää Vesilahtea ja että tämä tarina sisältää usean satavuotiskauden historiaa.

Tämän jälkeen astui esille maankuulu Pokelan perhe. Agronomi Pokela selosti ensiksi vanhan suomalaisen viisikielikanteleen syntyvaiheita. Heillä oli mukanaan 2 tällaista kannelta, joista sekä isä- että äiti-Pokela loihtivat kuultavaksi eräitä vanhoja kalevalaisia sävelmiä.  Varsinkin “pikku-Eveliinan” varma ja viehättävä esiintyminen herätti yleisössä välitöntä ihastusta.

Juhlapuheen piti agronomi Vartiala. Hän käsitteli puheessaan kansalliskulttuurin kohentamista. Jän tahtoi kuulijoiden mieliin painaa ajatuksen suomalais-kansallisen kulttuurin ylläpitämisestä ottamalla ennenkaikkea sen perinteen, jonka olemme kalevalaisessa hengessä isiltämme saaneet.
(lyhennelmä)

Jääkiekkoa!

Vauhtia ja jännitystä tuskin tulee puuttumaan ottelusta, joka tullaan käymään kiekkokaukalossa tänään torstaina 12.3. klo 18. Eikä kaukana ole myöskään hurttihuumori, sillä sen takaavat Vanhat parrat ja ammattiautoilijat.
Saako esimerkiksi Kalevi Elola tehtyä yhtään maalia appiukko Haukilan varioimaan maaliin, ja mitä tekee Torsti Luntamo. Huhupuheet kertovat, että ammattiautoilijoiden kunto on kova, koska he ovat viikon ajan hioneet sitä.  Vanhojen partojen joukkueessa taas näemme sellaiset tekijät kuin Yrjö Nummi, Antti Suomela ja Reino Salmela ym.

Väriä ottelulle tulee antamaan se, että tuomareina tulee toimimnaan kaksi olympiajääkiekkoilijaa. Ilkka Mesikämmen, Suomen maajoukkueen paras puolustajapelaaja on lupautunut päätuomariksi ja hän tuo mukanaan toisen yhtä pätevän miehen. Näitä Suomen parhaita pelaajia tullaan ottelun väliajalla myöskin haastattelemaan.

Samana iltana kentällä nähdään myös letkajenkkakilpailu.  Tähän kilpailuun ovat ilmoittautuneet Perniön Osuuskaupan, Perniön Lihan ja mahdollisesti myös teinien joukkueet. Toivottavasti yleisö tulee kannustamaan omiaan mahdollisiin hyviin suorituksiin ja kansoittamaan kaukalon reunamat runsaslukuisesti.

Salon Vilpas ennakkosuosikki Kirjakkalan viestissä

Noin viikon kuluttua on Marianpäivä.  Kuten tunnettua,on sinä päivänä jo vuosikymmenten ajan hiihdetty Kirjakkalassa ns. Marian viesti, josta Alun puheenjohtaja Yrjö Hellberg kertoi meille seuraavaa:
– Niin, nämät kilpailut on todellakin pidetty yli kolmekymmentä kertaa. Kirjakkalan Alku perustetiin jheti itsenäisyytemme alkuvuosina, ja hiihto on ollut koko ajan seuramme pääelinkeino, jos näin voisi sanoa.
Vartsalan Sauvan kanssa aloitettiin tämä 5×5 km viesti jo 20-luvun lopulla ja tätä traditiota on jatkettu tähän asti sotavuosia lukuunottamatta.
Ehkä ahkerin näihin kisoihin osallistuja on ollut Perniön Touko Nurmi, joka on joukkueessa hiihtänyt mukana tämän viestin 20 kertaa.
Viime aikoina on Salon Vilpas ollut ylivoimainen näissä kisoissa ja on nyt “katkolla”, voitetuaan kahtena edellisenä vuodena. Tälläkin kerralla on Vilpas vahva ennakkosuosikki.

Jaa artikkeli: