Skip to main content

Kalatietyömaa käynnistyi Koskella

9.2.202112 helmikuun, 2021Uutiset

Kalatien rakentaa Rakennus- ja louhintaliike Toivo Ajalin ky. Toimitusjohtaja Kalevi Ajalin on hyvillään pakkastalvesta; kova maa kestää painavat koneet hyvin eikä maastoon jää jälkiä.

Pitkään suunnitteilla ollut ja viivästynytkin kalatiehanke Perniössä Kosken asemalla on käynnistynyt.

Työt aloitettiin viime viikolla ja parhaillaan ovat käynnissä kaivuutyöt.  Tarkoituksena on kaivaa nouseville vaelluskaloille oma uomansa, joka ohittaisi voimalan alueen patoineen.  Niin ikään rakennetaan kalatie Hålldamin säännöstelypadon ohi.

Kalatiet ovat osa Freshabit Life IP-hanketta, joka on valtakunnallinen projekti sisävesien kunnostamiseksi. Varsinais-Suomessa hanketta koordinoi Ely-keskus ja se on käynnissä vielä tämän ja ensi vuoden ajan.

Kalateiden rakentamisen piti alkaa jo viime kesänä, mutta ne viivästyivät sillä kesken hankintaprosessin tuli vielä teetettäväksi selvitys siitä, mitä jokiuoman pohjalla oleva vanha ruukkikuona sisältää.  Lisäksi hankintakierroksesta tehtiin valitus markkinaoikeuteen.

Kalateiden rakentamisen lisäksi kunnostetaan Kosken vanha uoma kalojen kutu- ja poikastuotantoalueiden lisäämiseksi.  Tarkoituksena on avata nousuyhteys kaloille merestä kohti Kiskon Kirkkojärveä ja joen ylempien osien lisääntymisalueita.

Jaa artikkeli: