Skip to main content

Kalanmyyntikielto ei voi olla yhteiseurooppalainen

Harrastajakalastajia kuumentaa ensi vuoden alussa voimaan tuleva EU-säädös, joka kieltää harrastuskalastajia myymästä kalojaan.
Säädöksen taustalla on halu kitkeä etelä-eurooppalaisilta vesiltä ongelmaksi muodostunut, harrastukseksi naamioitu ammattimainen kalastustoiminta.  Suomessa säädös tarkoittaa sitä, että merialueilta pyydettyjä kaloja ei saa rahaa vastaan myydä edes lähipiirissään. Järvialueiden kalastusta säädös ei koske.
Pahimmillaan säädös tarkoittaa sitä, että ylijääneet kalat eli käypäistä ruokaa joudutaan jättämään metsän eläinten ruoaksi tai kuoppaamaan maahan. 
Asetelma sinänsä on täysin suhteeton. Kiellon myötä samalle viivalle joutuvat isolla kalastusaluksella tonnikalaa Välimereltä pyytävä kalastaja ja Saaristomerestä soutuveneestä uistelemalla ämpärillisen kalaa nostava eläkeläinen, joka voisi myydä osan kaloistaan kyläravintolan keittiöön.
Säädöksen kannattajat ovat ilahtuneet lähinnä siitä, että harrastajakalastajen saaliille ei ole voitu taata tarkkaa käsittelyä matkalla vedestä ostajalle.  Tosiasiassa tilanne lienee kuitenkin, että harrastajat osaavat kalansa käsitellä ja säilöä, ja ostajankin pitäisi osata arvioida tavaran laatu.
Kalastajat pelastanee sen suuremmilta ongelmilta se, että kieltoa on käytännössä mahdoton valvoa.  Kalat vaihtavat omistajaa jatkossakin, ja vastakkaiseen suuntaan liikkuvalle muutamalle kolikolle on helppo keksiä muukin syy kuin kalakauppa. Harrastajat eivät ole astumassa eivätkä astuneet ammattilaisten varpaille, esimerkiksi lohikiintiöstä harrastajien osuus on alle kymmenen prosenttia.
Maatalousministeri Sirkka- Liisa Anttila (kesk)  lienee oikeilla jäljillä arvioidessaan, että muualla säädös lisää harmaata taloutta.
Suomessa käyttöön rangaistuksena säädöksen rikkomisesta otettaneen sakko.   Hankalasti valvottavasta asiasta langetettava sakko ei juuri rahaa valtion kirstuun tuone.
Merialueilla tehtävässä valvonnassa tärkeämpää olisi  pitää huoli siitä, että muut, jo vanhastaan tutut luvat ovat kalamiehillä kunnossa, niiden tuotto kun käytetään esimerkiksi  alueiden kalaistutuksiin.

Jaa artikkeli: