Skip to main content

Kahden sortin satsausta

Perniössä on viime vuosina kuultu melkoisesti soraääniä palvelujen valumisesta Salon keskustaan tai vielä kauemmas.

Valitus ei ole ollut katteetonta, jos mittariksi otetaan valtion palvelut: Kela, poliisi ja verotoimisto pitää nyt hakea yli 20 kilometrin päästä.

Toisenkinlaista kehitystä on parhaillaan ilmassa.  Julkisen puolen satsaukseksi pitää laskea  kaupungin  viime viikolla tekemä linjaus jatkaa Perniön lukion toimintaa.  
Myös yksityiset toimijat pistävät paukkuja peliin, esimerkiksi Tapiola laajentamalla konttoriaan ja SSP asentamalla taajamaan kuituverkon.  Jälkimmäinen parantaa osaltaan esimerkiksi yritystoiminnan edellytyksiä alueella. 

Haja-asutusalueilla palvelujen määrä tuskin koskaan palaa siihen, mitä se vielä 20 vuotta sitten oli.    Hyvä kompromissi voi olla, että palvelut pysyvät edes entisessä kuntakeskuksessa, nykyisessä aluekeskuksessa – missä kyllä olisi ostovoimaa nykyistä isommallekin määrälle yksityisiä palveluja.

Siinä, miten Perniön palvelut ovat pidemmän kuin kävelymatkan päästä ilman omaa autoa saavutettavissa, on tietysti määrätty epäsuhta.   Esimerkiksi voidaan ottaa Perniön ja Särkisalon väli, jota kulkee päivässä yhteensä alle kymmenen linja-autovuoroa. Niistäkin koulun loma napsaisee osan pois.

Vertailun vuoksi: Matkahuollon hakupalvelun mukaan yksin Perniön ja Turun välillä on päivässä lähes 40 yhteyttä.  Perniöstä Helsinkiin pääsee kuudesti päivässä ja takaisinkin kahdeksan kertaa.  

Nämä ovat toki valtti, jolla moni maalaistaajama ei pääse kehumaan.

Jaa artikkeli: