Skip to main content

Jyvällä kauppa-asioista

Tervepä terve.
Toimituksen lounaispakastamon tuotteiden viikkomarkkinoiltaveto tässä seuraavaksi.

***
Yksi viikon puheenaiheistahan on ollut Rainbow-tuotemerkillä myytyjen pannukasvisten vetäminen markkinoilta.  Syynä on, että osaan tuotteista oli päätynyt vahingossa mukaan hulluruohon siemenkotia.

Siinä kulkee siis raja sen suhteen, mitä äkkipäin ajatellen pussiin kuulumatonta tuotetta kauppa ei suvaitse. Eihän pussin sisältö ole pelkkää pannukasvista lähtökohtaisestikaan,  tuotesisällön mukaan matkassa on papujen lisäksi muun muassa hiivauutteita, maltodekstriiniä ja kasvisuutetta. Ja makumuistikuvan perusteella suolaa reilusti.

Tapa, jolla asiaa on hoidettu, asettaa  kuitenkin uuteen valoon bonuskortit ja sen, että kauppa kerää tietoja asiakkaistaan.  
Tällä kerralla tietokannasta oli hyötyä:  SOKin lähettämä varoittava tekstiviesti tuli viime keskiviikkona ja vuorokautta myöhemmin kotiin kirje, jossa todettiin että tietojemme mukaan olette ostaneet tuotetta tietyn päivämäärän jälkeen.    S-etukorttien käyttötiedoistahan tämä on ollut aika helppo selvittää.

Sitä jotkut ovat pitäneet arveluttavana, että ostostiedoista tehdään tilastoja.  Vaan tehdäänhän niitä, ja etenkin isojen kaupunkien pienemmissä myymälöissä huomaa selvästi, mihin tietoja käytetään: sortimentti on usein sellainen, jonka voisi vakavaraisella yhden-kahden ihmisen talouksista koostuvalla alueella kuvitellakin olevan.
Tarkkuus vain on uutta: kautta aikojen on kauppiaalla ollut tuntuma siihen, mitä kannattaa tiskissä pitää ja mikä tuote ei myy.  Kanta-asiakaskorttien kautta päästään tästä perille vielä paljon paremmin. Sitä taas voi perustella vaikka pyrkimyksellä pienentää hävikkiä, jos oikein oikeamielisiä halutaan olla.

Jotenkin siitä ei osaa olla ollenkaan pahoillaan, että tietoja on kerätty, jos niiden avulla saadaan ripeästi kerrottua mahdollisesti  vaarallisesta tuotteesta.   
Paitsioon jäävät tietysti kaikki ne ostajat, jotka eivät periaatteen tai muun takia ole vielä kanta-asiakaskortteja ottaneet.

Nähtäväksi jää, tuleeko tämän perästä ryntäys joka ryhmän kortteja hankkimaan.

***
Niin, on noita siis syöty meilläkin muutama pussillinen.  Ei hullun lailla, mutta kuitenkin.
***
Sen sitä vaan sanon, että ilman valmistujaisia tai lakkiaisia tässä  maassa viimeisteltäisiin aika harvoja remontteja ja pestäisiin vähän ikkunoita.  
Monen kodin täyttääkin näinä päivinä suovan tuoksu, mäntysuovan siis.

Epäreilusta työnjaosta taas voi saada osakseen katseen, pahansuovan sellaisen.
Heinäsuovasta taas ei tarvitse etsiä neulaa, useimmat niistä ovat lyyrakorujen takapuolella lauantaina.

***
Heip.

aku.poutanen@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: