Skip to main content

Juurikkaasta odotetaan jopa ennätyssatoa

Juurikkaat ovat saaneet tänä kesänä vettä ja lämpöä. Eilen Lupajalla oli veden vuoro. Sokerijuurikas on saanut tänä kesänä kasvulleen erinomaiset olosuhteet.
–Sopii odottaa jopa ennätyksellistä satoa. Ennustaminen on aina hankalaa, mutta odotukset ovat selvästi päälle 40 tonnin keskisadon, toteaa Sucroksen maatalousjohtaja Tero Tanner. 

Hän listaa keskeiset tekijät onnistuneen kauden takana:  kylvötöihin päästiin ajoissa ja keväällä tuli sateitakin. Taimettuminen oli hyvää ja keskikesällä riitti lämpöä .Koenostojen perusteella sokeripitoisuus juurikkaissa on Tannerin mukaan keskimääräinen, mutta kun juuret ovat isoja, on sokerin kokonaismäärä silti suuri. 

 Taamarlan tilaa Särkisalossa isännöivä Juha Wikström vastaa puhelimeen kyntötöistä; syyskylvöt ovat mietinnässä, kun juurikas vielä hetken kasvaa kokoa. Wikströmiä tilanne huvittaakin.
–Monesti me viljelijät vähän purnaamme, mutta nyt näyttää juurikkaan kanssa  pelottavankin hyvältä, hän naurahtaa ja vakavoituu saman tien: 
–Vielä on paljon edessä, nostot ja kuljetukset ja jalostus sokeriksi.  Sen jälkeen vasta lopputuloksen tietää, Wikström korostaa. 

Vuosi oli Särkisalossakin juurikkaan vinkkelistä hyvä;  kevät suosi kylvöjä ja lämpösumma on iso.Wikström arvelee, että nostotöitä aloitellaan kuun vaihteessa.

Jaa artikkeli: