Skip to main content

Jurttipois korjaa juurikkaan rivakasti

Pieniin ja tehottomiin nostokoneisiinsa kyllästyneet perniöläiset juurikkaanviljelijät päättivät vajaa vuosi sitten investoida kunnon nostokoneeseen.  Juha Peltonen loikkaa ohjaamosta kahville. Erkki Salminen tuli tarkistamaan, miten työ sujuu.
Yksitoista juurikkaanviljelijää perusti osakeyhtiön nimeltä Jurttipois. Nyt osakeyhtiön hankkima kone on jo ehtinyt aloittaa nostot Perniössä.
Käytettynä hankitulla itse kulkevalla kuusirivisellä nostokoneella koneella on ikää noin kaksi vuotta. Perniössä kävi myös kouluttaja opastamassa koneen käyttöön.
Jurttipois Oy:n viljelijöistä kolme on lupautunut koneen kuljettajaksi. Yksi kuljettajista, Juha Peltonen, oli maanantaina nostamassa juurikasta Erkki Salmisen pellolta.
– Minullakin oli ennen vain yksirivinen nostokone. Nostoaika oli rankkaa, usein mentiin vain neljän tunnin yöunilla. Tämä uusi kone on ainakin kymmenen kertaa nopeampi, kehuu Peltonen pitäessään kahvitaukoa.
Jurttipois Oy:n nostoala on vuosittain noin 240 hehtaaria.
Konetta testattiin jo toissa viikolla Matti Erjalan pellolla. Juurikkaan nosto syyskuun puolessa välissä vaikuttaa aikaiselta, mutta vaihtoehtoakaan ei ole. Sokeritehdas Säkylässä käynnistyy ensi tiistaina, ja osa perniöläisviljelijöiden juurikkaista toimitetaan tehtaalle heti ensimmäisissä kuormissa.

Jaa artikkeli: