Skip to main content

Juottimenojan taimenille kuuluu hyvää

Valonian Jussi Aaltonen ja Janne Tolonen koekalastivat Juottimenojassa Kemiöntien tuntumassa.

Kunnostustyöt näyttäisivät tuottavan tulosta Perniön Juottimenojalla.
Valonian virtavesihankkeeseen kuuluvat työt Juottimenojalla aloitettiin keväällä 2018: puroon on rakennettu taimenelle kutupaikkoja ja pieni koski ja lisäksi siitä on poistettu vanha tierumpu, jotta yhteys ylemmäksikin puroon olisi auki.

Valonia teki paikalla sähkökoekalastuksia viime perjantaina ja tulos oli iloinen yllätys: vajaat 40 taimenenpoikasta.
–Valtaosa oli tämän kevään poikasia. Viime syksy vielä oli poikkeuksellisen runsasvetinen, mikä edesauttoi taimenen lisääntymistä, summaa Valonian vesiasiantuntija Jussi Aaltonen.

Ennen muuta tulos ilahduttaa siksi, että viime vuoden koekalastuksissa taimenia ei havaittu.
Aaltonen toteaa, että paikallinen kanta vaikuttaisi näin jonkin verran elpyneen ja taimen ottaneen uuden koskialueen elinympäristökseen.

Muualla kehitys on ollut kehnompaa: vuonna 2018 WWF:n talkooleiriläiset tekivät sorakkoja Pakapyölin Lohiojalla, mutta taimenkanta on edelleen heikolla tolalla. Kylmässuonojalla tehtiin niin ikään kunnostuksia 2018 ja nyt siellä havaittiin poikastuotantoa.
Punassuon Lohiojassa ei tänä vuonna havaittu kalan kalaa, vaikka kunnostuksia tehtäessä toissavuonna siellä havaittiin taimenenpoikasia.

Vaikka Perniönjoen muissa haaroissa on Juottimenojaa hiljaisempaa, Jussi Aaltonen arvioi tilanteen voivan kääntyä taimenien eduksi.
–Voi olla hyväksi, että on yksi vahvempi kanta. Juottimenoja voisi jatkossa olla vähän kuin siemenpankki, josta taimen leviää muihinkin puroihin.

Valonian virtavesihanke päättyy vuodenvaihteessa, mutta Aaltonen sanoo elättelevänsä toiveita jatkohankkeesta, joka sallisi kunnostusten ja seurannan jatkon.

Jaa artikkeli: