Perniönseudun Lehden toimitus on sitoutunut journalistin ohjeisiin. Lehden sisältöjä tehdään hyvän journalistisen tavan mukaan. Journalistin ohjeista Suomessa vastaa Julkisen sanan neuvosto, JSN.
Samoihin ohjeisiin sitoutuneita tiedotusvälineitä on Suomessa pitkä rivi; paikallislehtiäkin yli 140.
Jos tällaisen välineen sisällön ei katsota olevan hyvän tavan mukaista, voi kuka vain kannella asiasta JSN:aan. Se on itsesääntelyelin, joka voi esimerkiksi antaa kantelun kohteena olleelle välineelle huomautuksen hyvän journalistisen tavan rikkomisesta.
Nyt neuvoston taivaalle on noussut tummia pilviä. Viime viikolla kävi ilmi, että oikeusministeriössä kaavaillaan JSN:n saaman valtionavun lakkauttamista. 135 000 euron lovi tuloihin tietäisi muutoksia neuvoston toimintaan.
Esitys vaikuttaa kehnosti perustellulta, poliittisena päätöksenä jopa populistisena.
Takavuosina uutistyö vaati välineen ja resursseja, tänä päivänä kuka hyvänsä voi aloittaa julkaisutoiminnan. Lopputulos voi olla päällepäin uskottava, mutta sisällöltään tuulesta temmattua. Oma lukunsa on tekoäly, joka jo tekee täysin uskottavaa puutaheinää niin tekstin kuin äänen videoidenkin muodossa.
Suomi tarvitsee mediaa, joka toimii vastuullisesti, ylöskirjattujen periaatteiden mukaan, on niihin sitoutunut ja jolla on myös toimiva itsesääntelyelin. Kaverikerhosta ei ole kyse; kanteluja ruotivat ammattilaiset. Esitys valtiontuen leikkauksesta hankaloittaisi JSN:n toimintaa, mikä tuntuu kyseenalaiselta, kun kantelujen määrä on noususuunnassa. Se tuskin kertoo otteen kirpoamisesta medioissa, enemmänkin lienee kyse siitä, että kansalaisilla on hermo pinnassa heti, jos jokin lehdessä kerrottu asia ei miellytä.
Jos kantelujen määrä kasvaa vain, neuvoston toimintaedellytyksiä pitäisi ennemminkin parantaa ja kehittää. Näin pysyy selvänä se, että sisältöjä tehdään alan ohjeiden mukaan ja poikkeamista myös huomautetaan.