Skip to main content

Joulumakkara kruunaa Kannarin perheen joulupöydän

Makkaran valmistus sujuu Tuuli ja Sannamaija Kannarilta lihamyllyyn liitettävän lisäputken ansiosta. Suoli vedetään työn aluksi kokonaan putken päälle.– Ei tule joulu meille ilman joulumakkaraa. Kyllä se on joulupöydän tärkein herkku, vakuuttaa Sannamaija Kannari.
Kannarin isän suku on kotoisin Pöytyältä. Siellä oli ainakin entisaikaan tapana käyttää joulukinkuiksi teurastettavat siat hyväksi viimeistä elintä myöten. Niinpä kinkun seurana joulupöydässä oli makkaraa, johon oli laitettu esimerkiksi sian maksaa, munuaisia ja kieltä. Siasta saatiin myös makkaran kuorena toimiva suoli.
– Mummini opetti äidilleni makkaranteon, ja hän jatkoi taas perinnettä eteenpäin. Perniössä en ole kuullut tällaista tapaa olleen.
Sukupolvien ketju jatkuu edelleen, sillä jo kolmatta vuotta makkaran teon päävastuussa on tytär Tuuli Kannari.
– Makkaraa on ollut meidän joulupöydässä joka vuosi niin kauan kuin muistan. Resepti on muuttunut alkuperäisestä niin, että sian sisäelimiä ei enää makkaraan laiteta, mainitsee Sannamaija Kannari.
Sian sisäelinten sijasta käytetään kalkkunanmaksaa. Pääosa makkaran lihasta on kuitenkin jauhelihaa.
Rikotut ohrasuurimot ja sipuli täydentävät kiinteiden aineiden listan.
– Sipuli pitää pilkkoa pieneksi ja kypsentää etukäteen, jotta palaset eivät riko suolta.
Lisäksi seokseen laitetaan vettä, lihalientä sekä maustepippuria.
Mainio apuväline makkaran tekoon on lihamylly.
Räjähtelyn estoa varten tökitään täytetyn suolen pinta rikki vielä terävillä piikeillä. Ja sitten uuniin.
Makkaraa tehtiin tällä kertaa Sannamaija Kannarin yrityksen Pito Pastantin tiloissa, sillä keittiöstä löytyy isot pizzauunit.
– Pizzauunissa makkarat paistuvat mielestäni parhaiten. Leivinuunikin on hyvä. Niissähän tällaiset makkarat alun perin paistettiinkin.
Paistoaika on noin puolitoista tuntia 150 asteessa.
Näin suuresta makkarasatsista riittää syötävää koko suvulle. Yhdelle isolle pellillekin mahtuu noin kahdeksan metriä makkaraa.

Lue lisää Perniönseudun Lehdestä

Jaa artikkeli: