Skip to main content

 

Perniön kirkonkylän maisema muuttui melko lailla viime kesänä, kun tulvatasanteiden kaivaminen rouhaisi joenpientareilta kymmeniätuhansia kuutioita maa-aineksia.
Varsinais-Suomen Ely-keskus tiedotti hiljakkoin, että työ jatkuu kesäkuun alussa. Tarkoituksena on avartaa joenuomaa vielä pidemmältä matkalta. Kyseessä on Elyn ja kaupungin yhteinen hanke.
Tekemiseen oli perusteensa, mutta ennen muuta vanhojen puiden kaataminen aiheutti perusteltuja soraääniäkin. Puiden lähdön ja muun tekemisen myötä jokivarsi on toistaiseksi varsin karun näköinen.
Hädän ei pitäisi olla tämän näköinen: kaivuiden jälkeen maisemoidaan paitsi läjitysalue, myös ehostetaan joenvarsi muun muassa istutuksin. Vuosikymmenien aikana taimista kasvaa puita.
Hyvä niin: monella paikkakunnalla vesielementti on itsestäänselvä kylän tai kaupungin keskustan helmi. Yhtä lailla Pernössä joki on ikiaikainen elementti kyläkuvassa ja se saisi olla ilo silmälle.

Etukäteen paheksuttu

Varsinais-Suomessa puhutti noin kuukausi sitten tapaus, jossa Rymättylästä oli löytynyt kaksi kuollutta merikotkaa. Epäiltiin jopa, että linnut olisi ammuttu. Tällä viikolla poliisi tiedotti, että asiassa ei ole syytä epäillä rikosta; tutkimuksissa varmentui, että eläimissä ei olekaan ampumahaavoja eikä niistä ole löydetty hauleja tai luoteja. Monet ottivat asiaan kantaa kärkkäästi, niin myös lehti pääkirjoituksessaan. Tieto siitä, että lintuja ei ole ammuttu, on huojentava. Voi vain toivoa, että jo epäilyksistä noussut meteli sai aikaan sen, että ei ammuta jatkossakaan.

 

Jaa artikkeli: