Skip to main content

Jokaiselle erinäköinen seurakunta

Seurakuntavaalien ennakkoäänestys alkoi tiistaina, ja ensi tietojen perusteella tahti on melko sama kuin edellisissä vaaleissa neljä vuotta sitten. Salossa antoi äänensä vähän useampi kuin 2014. 

Numeroilla mitaten seurakuntavaalit ovat mittava tapahtuma: seurakuntia on neljäsataa, äänioikeutettuja kolme miljoonaa ja luottamushenkilöitä valitaan yli 8000. Valtakunnallisessa tilastossa ehdokkaiden keski-ikä on noin 54 vuotta ja alle 30-vuotiaita ehdokkaita on reilut seitsemän prosenttia.

Vaalien teema, ”Minun kirkkoni”, kertoo varsin hyvin siitä, mistä on kyse. Seurakunta näyttäytyy kovin eri tavoin eri ihmisille.  Yhdelle se on kulttuurihistoriaa, esimerkiksi arvorakennuksia keskellä kylää. Toiselle se takaa mahdollisuuden saada kirkkohäät ja kolmannelle tärkein asia on lasten iltapäiväkerho.

Osaa seurakunnan toiminnoista ei ehkä äkkipäätä mielletä seurakunnan toiminnoiksi ollenkaan, esimerkiksi juuri lasten kerhoja tai leirejä. Toivottavasti tämä ei hämää niin, että ääni jää antamatta. Äänestäminen on myös itselle tärkeän palvelun puolesta puhumista ja sitä, että äänestäjä pienellä panoksella ohjaa seurakuntansa toimintaa toivomaansa suuntaan.

Alueiden vastakkainasettelua ei ole syytä korostaa, mutta olennaista on sekin, että kirkkovaltuustossa on tasainen edustus eri puolilta kaupunkia.
Seurakunta on kartallakin laaja ja toiveet on kaupungin joka kolkalla.

Jaa artikkeli: