Skip to main content

Jäteasiat ovat olleet tapetilla Salossa alkuviikolla.  Kaupunginhallitus hyväksyi osaltaan Rouskiksen ja Turun seudun jätehuolto Oy:n fuusion maanantaina.  Samassa kokouksessa hyväksyttiin kaupungin ja Ekokemin välinen esisopimus;  Ekokemin aikeena on rakentaa Korvenmäkeen sata miljoonaa euroa maksava jätteenkäsittelylaitos, jossa sekajäte poltettaisiin kaukolämmöksi ja sähköksi.

Hanke on vielä ehdollinen, mutta periaatteessa ei ole syytä olla näyttämättä sille vihreää valoa.    Investointeja Saloon on kaivattu ja nyt niitä on tarjolla. Rakennusvaihe työllistää jopa 400 henkilötyövuoden verran, ja pysyviä työpaikkoja syntyisi kymmeniä.   
Tietenkään Ekokem ei ole hyväntekeväisyyttä tekemässä, vaan kuittaa varmasti itselleen laitoksesta tuottoja.  Kyse on siitä, miten Salon seutu  voi hyötyä  hankkeesta.  Työllistävä vaikutus on merkittävä asia.  
Jäte on useimmille ihmisille vain portinpielen astiaan kiikutettava muovipussi. Samalla jäte on kuitenkin rahanarvoista tavaraa, josta jopa kilpaillaan.  Raadollisesti voidaan ajatella, että siinä, missä salolaiset yritykset toivovat rahojen pysyvän kaupungissa, voidaan toivoa myös jätteiden pysyvän kaupungissa.  Myönteiset vaikutukset ympäristölle tulevat siinä sivussa.

Ensimmäiseksi pitää toki hälventää epäluulot: esimerkiksi sosiaalisessa mediassa on kannettu huolta mahdollisen uuden laitoksen ympäristö- ja hajuhaitoista.  Avoin tiedottaminen asiasta on nykypäivää.  

Salon kaupunkikehityspäällikkö Mika Mannervesi ennakoi, että laitos olisi myös avaus cleantech- ja energiaklusterin kehittymiselle. Ehkä niin,  jätteiden hyödyntämisessä ja käsittelyssä on varmasti vielä käyttämättömiä mahdollisuuksia ja tekemätöntä työtä. Ehkä työ ei ole yhtä hohdokasta kuin aikananaan elektroniikkateollisuudessa, mutta tärkeää yhtä kaikki.  

Ristiriitaista kyllä, tavoitteen on tietysti oltava edelleen se, että uusikin laitos jäisi nälkäiseksi – siis että syntyvän roskan ja jätteen määrä aina vain vähenee.

Jaa artikkeli: