Skip to main content

Järki päässä juhannuksenakin

Tänä vuonna Suomi hiljentyy pitkästä aikaa viettämään perinteistä juhannusta. Viime vuonna juhlia pidettiin vielä maltillisesti. Vaikka koronatilanne näytti suhteellisen hyvältä, pitivät monet parempana viettää juhannusta oman porukan kesken, sillä koronarokote oli vain kaukainen utopia. Sukukokoontumiset mökeillä vaihtuivat kaupunki- ja kotijuhannukseen oman perheen kesken, eikä muitakaan juhannusjuhlia pidetty.

Nyt tilanne on eri, minkä vuoksi varsinkin juhannusliikenne voikin olla viime vuotta vilkkaampaa. Siksi teillä ja ylipäätään ratin takana on syytä olla maltillinen. Liikennekuolemat, jotka olisi ollut mahdollista välttää järkeä ja malttia käyttämällä, ovat yksinkertaisesti turhia.

Pahin juhannusuhka liittynee kuitenkin jokavuotisiin hukkumistapauksiin. Sään helliessä vesille voidaan mennä kevyestikin. Suotavaa olisi, että koronan helpottaessa järki pysyisi vielä sen verran päässä, ettei vesille mentäisi törttöilemään humalapäissään. Ja vaikka juhannussää olisi suotuisa rantaelämää ajatellen, tulee sielläkin muistaa käyttäytymissäännöt ja turvallisuus. Juhannuksen hukkumistilastot kun ovat jokaisen median vakiotavaraa, eikä niiden lukeminen saatikka kirjoittaminen ole hauskaa puuhaa. Jokaisen juhannusjuhlijan olisikin hyvä nyt katsoa hieman oman kaverin perään, jos aikomusta on mennä vesille tai uimaan päihtyneenä.

Mutta vakavista asioista eteenpäin: Perniönseudun Lehden gallupin mukaan juhannusta myös odotetaan enemmän kuin viime vuonna. Gallup-kierroksella keskikesän juhlapöydälle oltiin valmiita nostamaan perinteiset perunat ja sillit grilliherkkuja unohtamatta. Näiden antimien ja perheen tai ystävien kera on enemmän kuin mielekästä juhlia lähes tavallista juhannusta koronarajoitusten helpotettua.

Oikein hyvää, rauhallista ja turvallista juhannusta kaikille!

Jaa artikkeli: