Skip to main content

Jäiden on annettava vielä tekeytyä

Eteläisessä Salossa jäätilanne vaihtelee: meressä on edelleen paikoin avovettä, pienemmissä järvissä ja meren sisälahdissa jääkansi, vaikka ei välttämättä kovin vahva
.–Jäätalvi on samantapainen kuin muutamat viime talvet eli kunnon jäitä odotellaan etelässä pitkälle tammikuuhun, tiivistää Ilmatieteen laitoksen jääasiantuntija Jouni Vainio. 

Vainio kehottaa varovaisuuteen: olemassa olevienkin jäiden päälle tiistain ja keskiviikon välisenä yönä satanut lumi painaa jäitä alaspäin ja vesi nousee jäälle.
–Jos nyt pakastaa, lumi jäätyy päälle kohvajääksi, joka ei oikein kanna. 

Jouni Vainio antaa muistin tueksi viikkosäännön.
–Lauantaiaamuna hiihtoretkelle tietäessä ei välttämättä tiedä, onko jää tullut siihen eilen vai tiistaina.  Silloin kannattaa jättää retki seuraavaan lauantaihin. Jos silloinkin on jää, sille sopii ehkä mennä.

.Eilen hän antoi sääennusteen perusteella varovaista toivoa jäille haluaville:  ennusteen mukaan ilma kylmenee ja pysyy pakkasella ainakin viikon ajan.  Vainio toteaa, että pienten lahtien ja selkien saaristossa jää tekeytyy kulkukuntoon verraten nopeasti ja viikon pakkasjakson jälkeen jäiden voi jo arvella olevan kulkukunnossa.

 

Jaa artikkeli: