Skip to main content

Jaalan siskokset sammuttivat neuvokkaasti uhkaavan palon

 

Perniöläisille Minna ja Laura Jaalalle on mennyt oppi perille.  Minna (vas) ja Laura Jaala  ja sammutuspeite, jolla keittiössä syttynyt tulipalo tukahtui alkuunsa.
13- ja 9-vuotiaat siskokset olivat torstai-iltana hetken kahdestaan kotona.
Minna istui keittiön pöydän ääressä, kun hänen nenäänsä äkkiä tuli palaneen käry.
– Katsoin hellalle päin ja näin että sieltä tulee savua ja liekkejä.
Hän toimi sen jälkeen täysin oikein: otti hellasta virran pois, kiskaisi seinältä sammutuspeitteen, painoi sen hellalla kytevän kattilankannen päälle  ja huusi Lauralle, että tämä soittaisi palokunnalle.
Näin tehtiinkin, tosin palokunnan tehtäväksi jäi enää varmistaa tilanne,  itse tuli oli jo ripeän asiaan tarttumisen ansiosta sammunut.
– Harvoin jätän tytöt kaksistaan kotiin, mutta hyvä kun tällä kerralla olivat. Täällä olisi muuten palanut koko talo, kehuu äiti Hanna Jaala.
Molemmat tytöt ovat harrastaneet palokuntaa ja sieltä alkusammutuksen opit ovat jääneet hyvin palokuntaan.  Hätäkeskukseenkin tytöt olivat soittaneet niin rauhallisesti, että päivystäjä oli hetken epäillyt onko puhelu totta ollenkaan.
– Palokunnassa opetettiin, että pitää soittaa rauhallisesti, selvittää Minna Jaala.
Samoin kuin se, että vettä ei sähkölaitteen paloon saa miettiäkään.
Syy palonalkuun oli hellalle jäänyt kattilankansi.  Hellan levy on ilmeisesti vahingossa tönäisty päälle.  
Lämpö liedessä on ollut jopa vuorokauden ajan ennen sen syttymistä.   Perhe oli näet edellisen yön poissa kotoa ja ennen lähtöä liedellä oli viimeksi tehty ruokaa.
– Lähtiessä katsoin kyllä, että kahvinkeitin on poissa päältä ja tiskikoneen hana kiinni.  Miten se hella  sitten jäikin tarkistamatta, Hanna Jaala miettii.
Kaupungin vuokra-asuntoon edellisen omistajan tekemät remontit saivat palokunnalta tylyn tuomion:  hellan päälle rakennettuja hyllyjä ei voi pitää paloturvallisena ratkaisuna.  Ikääntynyt hella menee vaihtoon ja tilalle tullee varmuuden vuoksi sellainen, jonka levyissä on aikakatkaisu.  Samoin uusi sammutuspeite pitää hankkia, ja käsisammutin.

Jaa artikkeli: