Skip to main content

”Iltaisin täytyy pärjätä yksin”

Marjo Ujanen iloitsee, että pääsee jo liikkumaan pieniä matkoja apuvälineiden avulla.

Marjo Ujanen on yksi monista suomalaisista, jotka tarvitsevat arkeensa apua henkilökohtaisilta avustajilta.

Hänellä todettiin vuosia sitten MS-tauti, johon hän haki apua alankomaalaisen lääkekokeilun kautta. Kokeiluun osallistui kaksi henkilöä.

–Osallistuin vapaaehtoisena ulkomaalaiseen lääkekokeiluun, että olisin saanut apua sairauteeni. Meitä oli silloin kokeilussa mukana kaksi henkilöä. Toinen testihenkilö kuoli, ja minulla todettiin kokeilun jälkeen PML sairaus. Siitä lähtien olen tarvinnut apua päivittäisissä toiminnoissa, Ujanen kertoo.

PML sairauden puhkeamisen jälkeen Ujaselle ei annettu toivoa, että hän enää ikinä söisi tai liikkuisi itse.

Nyt hän pystyy jo avustettuna kävelemään pieniä matkoja apuvälineiden avulla. Suurimman osan ajasta hän liikkuu kuitenkin pyörätuolilla.
Avustajia tarvitaan auttamaan arjen eri tilanteissa.

Tällä hetkellä Ujasella on henkilökohtaisia avustajia aamu- ja päivävuoroissa. Hän on etsinyt jo pidemmän aikaa avustajaa myös illaksi, mutta tekijöitä ei ole toistuvista yrityksistä huolimatta löytynyt.

–Iltaisin työtunteja on tarjolla vain pari, joten on vaikeaa löytää tekijä niin lyhyelle ajalle. Moni kieltäytyy töistä, jos ei asu lähellä, sillä muuten palkaksi saadut rahat menevät jo bensakuluihin, Ujanen harmittelee.

Avustajien löytämisen haasteet ovat kuitenkin Ujaselle jo arkipäivää.
–Olen nyt ollut vuoden niin, että iltavuoroon ei ole löytynyt avustajaa. Onneksi minulla on ystäviä, joille voin soittaa ja pyytää apua, jos tulee suuri hätä.

Lue lisää tämän päivä lehdestä!

 

 

Avustajan työstä kiinnostuneet voivat olla suoraan yhteydessä Ujaseen sähköpostilla: ujanen.marjo@gmail.com.

Jaa artikkeli: