Skip to main content

Ikäihmisten toiminnallisilla tarinoilla on paljon annettavaa vanhustenhuoltoon

Ines Byman hämmästyi omaa kuvaansa Gerontologia-lehden kannessa. Andrea Vannucchi on kuvannut Ineksen perunapellolla viime keväänä.– Kamalan hauskaa on ollut, nauraa Ines Byman istuessaan syömään naapurinsa Andrea Vannucchin keittämää hernesoppaa.

Särkisalon Förbyssä asuvat naapurukset ovat viettäneet viimeisen vuoden erityisen tiiviisti yhdessä. Ines Byman on nimittäin yksi niistä ikäihmisistä, jotka ovat antaneet Andrea Vannucchille ja Tarja Lapilalle makupaloja siitä, mikä heidän ikäisilleen ihmisille on tärkeää. Ines Bymanille sitä on esimerkiksi mustikoiden poimiminen tai perunan istutus. Yhdessä Andrean kanssa on käyty myös mattopyykillä sekä katsomassa käärmeitä kalliolla.

Byman on päässyt myös tuoreen ”Gerontologia” –lehden kansikuvatytöksi. Vanhuutta tutkivan tieteen oman lehden kansikuvat ovat jo pitkään olleet Andrea Vannucchin kuvaamia.

– Ei kauhean kallis jumppaohjelma. Muuten pitäisi mennä kuntoutukseen, pohtii Byman. 

Kansikuvassa Ines Byman istuttaa viime keväänä perunoita viereiselle pellolle.

Tarja Lapila ja Andrea Vannucchi ovat tutustuneet reilun vuoden kuluessa noin kymmeneen Perniön seudun ikäihmiseen, ja viettäneet heidän kanssaan runsaasti aikaa jokaisena vuodenaikana. Arki on ehtinyt tulla hyvin esiin. Aktiivisten ja vielä kotona asuvien vanhusten kautta tärkeitä asioita voidaan viedä myös laitoksiin esimerkiksi valokuvien muodossa. Näin pidetään yllä ikääntyneen kosketusta siihen kotona elettyyn arjen todellisuuteen, johon hänellä ei enää ole konkreettista paluuta.

Lue Lisää Perniönseudun Lehdestä!

Jaa artikkeli: