Skip to main content

Laukalla lautaselle

Tervepä terve.
Toimituksen lounaisbistron viikkolista uusitaan seuraavaksi.
***
Joulua pohjustetaan kaupoissa.  Jo pyhien alla tekevät kauppansa fiinimmät juustotkin  kuten homejuustot, eri elikoiden maidosta tehdyt herkut ja muut hämyisten kellarien tuotteet.  

Olisi se tietysti elämäntehtävä sekin,  pistellä edes kotimaisissa tiskeissä olevat juustot läpi.  Tähän asti pettymyksiä ovat olleet lähinnä isojen meijerien muka maukkaat teollisuustuotteet.

Minä kyllä nauttisin maitokiintiöni  maidon sijaan juustona,  jos  hinnat olisivat ollenkaan samalla tasolla.
Vaikka tietysti nämä enemmän tuoksuvat juustot ovat perhekonfliktien aihe jos mikä.  

Jokainenhan muistaa uutisen parin vuoden takaa, kun erään sairaalan ruoasta löytyi hiiren pää.  Asiasta ei suorastaan oltu onnellisia, kuten arvata saattaa. 
Mutta ei ole hyvä sekään, jos päätä ei löydy.  Esimerkiksi viime jouluna pistin yhden tuliaisbrien hyvissä ajoin autoon.  Kanssamatkustajat olivat hetken ajelun jälkeen ilmassa leijuvan aromin perusteella varmoja,  että jonnekin pirssin uumeniin on kuollut hiiri tai naali.   Auton lasti tyhjennettiin mutta jälkeäkään ei löytynyt. 

Yhtään ketään ei hymyilyttänyt, vaikka selvisi että päätä ei ole missään mutta viaton juustonokare takapenkillä kyllä lepää.
 Ilmeisesti pikku pään löytyminen olisi vapauttanut väen sairaaseen nauruun, mene ja tiedä.
***
Toinen elukka on ottanut silmään kylmätiskistä viime aikoina.   Hevosta eri muodoissa on jostain syystä maakunnan kaupoissa ollut tarjolla parin viikon ajan säännöllisesti.  Fileen hinta on ollut alle kympin ja jauheliharasian hinta pari euroa. 

Aktiivisen hevosharrastuksen pitäjässä hevosenliha lienee mielipiteet jakava asia, kun yksimielisyyttä siitä ei ole koko Euroopassakaan; etelässä maistuu, mutta vaikka Englannissa ymmärtääkseni ei hevosta syödä.  

Huijaamalla tietysti voi saada kaupan käymään: tietämättömille hevospihvi menee nautana täydestä.

Varta vasten teuraaksihan ei hevosia Suomessa kasvateta,  leikkeleeksi tai murekkeeksi päätyvä polle on usein tehnyt uransa urheilun parissa.
Tämä johtaa tietysti miettimään nykyään kuumaa aihetta, lihan jäljitettävyyttä.  Että pääseekö vakuumiin pakatun hevoskimpaleen jäljille vilkaisemalla urheilusivulta, mitkä pollet eivät toissaviikolla Metsämäessä menestyneet.
***
Eksoottisin viikon aikana vastaan tullut lihajaloste on Ikea-huonekalukaupan myymä pakastekinkku.

Paratkoon, jos se pitää vielä veivata käyttökuntoon samoilla mukana tulevilla varusteilla kuin muutkin saman firman tuotteet.
Kuusiokoloavaimella mokomaa nahattomaksi riipiessä voi tulla äiteetä ikävä.
***
Heip.
aku.poutanen@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: