Skip to main content

”Hyvä mies meni”

Rizah Veseli toivoo, että Kosovon ja Serbian alueella elämä rauhoittuisi.

–Ensimmäinen ajatus oli, että voi, siinä meni hyvä mies, kuvailee perniöläinen Rizah Veseli tunteitaan hänen kuultuaan presidentti Martti Ahtisaaren kuolemasta.

Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 20089 saanut Ahtisaari menehtyi maanantaina ja nosti tunteet pintaan myös Kosovosta vuonna 1992 pakolaisena Suomeen tulleella Veselillä.
Ahtisaari toimi urallaan useissa kansainvälisissä rauhanneuvottelun ja sovittelun tehtävissä. Juuri hänen johdollaan Kosovon kriisiin neuvoteltiin ratkaisu kesällä 1999.

Rizah Veseli muistaa, miten Ahtisaaren vetämiä, toukokuussa 1999 alkaneita rauhanneuvotteluja seurattiin tiiviisti myös Perniössä. Veseli pyöritti jo tuolloin Perniön Kebabia.
–Teimme töitä ja välillä aina kuuntelimme Euronewsiä. Kyllä se oli hieno tunne, kun kuulimme ratkaisun syntyneen.

Valmistelutyöhön Ahtisaaren ryhmä käytti noin kuukauden, varsinaiseen käyntiin Serbiassa vain päivän.

Veseli sai vuosia sitten Ahtisaarelta myös kuvatervehdyksen, joka oli pitkään yrittäjän työhuoneen seinällä, mutta vesivahinko pakotti tekemään remonttia ja kuva päättyi talteen paikkaan, jota Veseli itsekään ei enää muista.
–Kosovolaiset olivat silloin tosi optimistisia siitä, että ratkaisu tulee.

–Ja nyt siellä on taas vähän levotonta. Ahtisaaren malli oli hyvä, mutta sitten asiat otettiin vähän pehmeästi. Tarvittaisiin uusi Martti Ahtisaari ja sen jälkeen suomalainen presidentti. Sitten ei olisi korruptiotakaan, Veseli miettii.

Hän näyttää puhelimestaan Facebookia ja Instagramia viime päiviltä.
–Tästä näet kosovolaisten ryhmän ja tässä toinen, albaanien ryhmä, Veseli esittelee.
Useissa julkaisuissa muistetaan Ahtisaarta kuvin ja sanoin.

Jaa artikkeli: