Skip to main content

Tervepä terve.
Toimituksen lounaiskulmassa ollaan tänään markkinatalouden eli kysynnän ja tarjonnan lakien parissa.
***
Tähän sarjaan  kuulunee sekin kuntavaaliehdokas, joka mainoksissaan toteaa että tehokkaampi kuntatalous on palveluiden pelastus.

On tietysti sanottu sellaistakin, että tehokkaammat palvelut ovat kuntatalouden pelastus, mutta mistäs näistä tavallinen ihminen tietää.
***
Sille taas ei voi mitään, että tarjontaa tuntuu joskus olevan enemmän kuin tolkun kysyntää.  Kaikki myy, kun onnistutaan uskottelemaan että tarvetta on. 

Viime aikojen suosikkini on telkkarissa mainostettu saippuapullo, jota ei tarvitse käsin koskea,  vaan automatiikka tunnistaa lähestyvän kouran ja pumppaa pesuaineet käsille.
Perustelut toki ovat hyvät: saippuapullon pumppausnapissa varmasti on jokunen basilisko.

Tähänkään ei tietysti tarvitse liittyä mitenkään sen asian, että saippuan pumppuamisen jälkeen kädet oli joka tapauksessa tarkoitus huolella pestä.
***
Jotenkin oireellista on, että suhteessa värikkäin tarjonta tuntuu olevan sellaisissa tuotteissa  jotka on tarkoitettukin puoliunessa tahrittavaksi ruumiineritteisiin tai roiskaistavaksi kertakäytön jälkeen viemäristä alas eli joiden ulkomuodolla ei periaatteessa ole tuon taivaallista väliä.

Osapäiväistä Pentti Linkolaa tietysti joskus ahdistaa valita vaikka hammastahnaa, joita on niin siniraitaista, punaraitaista, vihreäraitaista, piparmintunmakuista, eukalyptusta, mautonta, sinistä, harmaata, sileää, rakeista, tahmeaa, raikasta, herkkäsuille, asbestikielille, lian pois räjäyttävää ja samat kolmelta eri valmistajalta.

Metriä alempana ei ole sen köyhempää, kun kilometrin mittaista vessapaperihyllyä katsoo:  tarjolla on tätä kirjoittaessa ainakin keltaista,  valkoista, punakirjavaa, sinikirjavaa,  blankoa, koristeltua, ekohylsyllä, syntihylsyllä, uusiopaperilla, uudesta paperista, imevä, imevämpää, superpehmeää, kuin teräsvillaa.

Hygieniahyllyssä osan tuotteista ominaisuuslistalle kuuluu tuoksuvuuskin. Looginen jatko paperinjalostuksen alalla lienee laventeliarominen kahvisuodatinpussi.
Yleensä ainoa, missä valinnanvaraa ei ole riesaksi asti, ovat avoimet kassat.
***
Heip.
aku.poutanen@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: