Skip to main content

Huviajoja Uudellemaalle ja Uudeltamaalta aiotaan rajoittaa

Tavaraliikenne saisi kulkea jatkossakin, vaikka ei-välttämätöntä henkilöliikennettä Uudenmaan rajan yli rajoitetaan. Suomessa rajoitetaan näillä näkymin liikkumista Uudellemaalle ja Uudenmaan alueelta muualle Suomeen seuraavien kolmen viikon ajan. 
Hallitus piti asiasta tiedotustilaisuuden torstai-iltana. Se on antanut kaksi käyttöönottoasetusta ja toinen esityksistä koskee Uudenmaan alueen eristämistä. Liikkuminen sallittaisiin esimerkiksi työasioissa, luottamustoimien tai erittäin painavien henkilökohtaisen syiden takia. Pääministeri Sanna Marin (sd) totesi, että vapaa-ajanmatkailu ei ole tällainen syy.

Muutos koskisi toteutuessaan myös eteläistä Saloa; Perniön kirkonkylästä Uudenmaan rajalle on runsaat kymmenen kilometriä joten näin esimerkiksi jo välille Perniöstä Tenholaan tulisi rajoituksia.

Tavoitteena on hidastaa koronaviruksen leviämistä: Uudellamaalla tartuntatilanne on muuta maata vaikeampi ja liikkumisrajoitteilla halutaan rajoittaa viruksen leviämistä toisaalle, totesi perhe-ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) tiedotustilaisuudessa. Näin turvataan myös sairaanhoidon kapasiteetin riittävyyttä.
Käyttöönottoasetus olisi voimassa noin kolme viikkoa, huhtikuun 19. päivään asti. Se astuu voimaan heti, kun eduskunta on sen hyväksynyt. 
Sanna Marinin mukaan rajoitus voisi astua nopeimmillaan voimaan perjantaina, jos eduskunta asetuksen hyväksyy.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) korosti, että vaikka rajoitus ei astu vielä keskiviikkona voimaan, olisi esimerkiksi mökille siirtyminen erittäin vahingollista. Ohisalo peräsi kansalaisten omaa vastuuta ohjeiden noudattamisessa.  Sanna Marin totesi, että mökeille jo lähteneiden uusimaalaisten olisi syytä palata kotiin. 

 

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) kertoi kehottaneensa puolustusvoimia varautumaan virka-apupyyntöön. Etenkin virka-apua tarvittaisiin liikenteen valvomiseen.
-Käytännössä kyseeseen tulisivat varusmiehet. Tehtävät olisivat liikenteenohjausta poliisin johtamana.

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd) totesi, että rahti- ja tavaraliikenne jatkuu rajoitusten jälkeenkin, mutta henkilöliikennettä rajoitetaan.
-On välttämätöntä, että jokainen noudattaa itsekin ohjeita.

Ravintoloiden aukioloja koskevaa asetusta hallitus vielä työstää. 

Jaa artikkeli: