Viime perjantaina kupli elämänilo perniöläisessä katukuvassa, kun yhdeksäsluokkalaiset jättivät peruskoulun.
Perkkarin ilmeisesti kaikkien aikojen katsotuin some-video syntyi enempää suunnittelematta. Somehaasteessa piti ostaa vikat megikset; siis hakea vielä kerran tölkit energiajuomaa ja korkata ne porukalla. Videosta, jossa Perniön ysit kulkevat ohi kameran tölkkejä auki narautellen, tuli hilpeän hulvaton ja sitä on katsottu Instagramissa ja Facebookissa tähän mennessä yli 300 000 kertaa. Tykkäyksiä on kertynyt noin 1900.
Hienoa ja kivaa: hauska pieni hetki nähtiin ties missä.
Ei tietenkään niin iloista asiaa, ettei sitä iloa joku pilaisi. Kommentit etenkin varttuneemman väen käyttämän Facebookin puolella olivat sellaisia, että osa piti poistaa ja lopulta kommentointi sulkea. Paikallislehden päätoimittaja ei ole koskaan ihan vapaalla, mutta somen moderointi myöhään lauantai-iltana ei ole hohdokkain osuus työstä.
Kommentteja ei ole tässä tarpeen toistaa, sanottakoon vaan, että ne olivat iloisia nuoria haukkuvia ja halventavia.
Some on totta kai täällä jäädäkseen. Sitä voi käyttää oikein ja fiksusti mutta myös väärin ja liikaa. Sinänsä pieni tapaus ysien videosta osoitti jälleen kerran sen, että some antaa mahdollisuuden sanoa ääneen kaiken sen, mikä joskus aikaan ennen somea mutistiin yksin kotona tai ehkä kylän baarissa. Silloin moderaattorina toimi toivottavasti baarin myyjä, joka lähetti riidanhaastajan kotiinsa rauhoittumaan tai ainakin käski urputtajan miettiä, mitä suustaan päästää.
Somessa törkeileviä puhuvat tietävät tasan tarkkaan, että haukkuminen ja herjaaminen osuvat oikeisiin ihmisiin, kukaan vaan ei ole kehottamassa miettimään, miten muille puhutaankaan. Ehkä jokaiselta somen kovanaamalta voisi kysyä, huutelevatko nämä rumia myös kadulla tai kauppakeskuksessa vastaantuleville.
Jos vastaus on kyllä, on jossain menty pahasti pieleen. Some itsessään ei käytöstapoja rapauta.