Suomeen mahtuu kerrallaan yksi terveysuhka yli muiden.
Viime aikojen uutisten perusteella se on bisfenoli a. Kyseessä on muovimyrkky, jota epäillään voivan erittyä niin kassakuiteista kuin polykarbonaattimuovista valmistetuista tuttipulloistakin.
Erityisesti huolena ovat olleet lapset: raskaana olevia naisia on kehotettu välttämään kassakuittien käsittelyä, ja tutkijoiden mukaan tieto aineen kyvystä imeytyä ihon läpi pitäisi ottaa vakavasti kassahenkilökunnan ohjeistuksessa.
Vielä merkittävämpi asia on, että tiistaina voimaan tulleen EU-direktiivin mukaan tuttipullot on vastedes valmistettava uudenlaisesta muovista.
Direktiivi herätti tuoreeltaan koko joukon kysymyksiä ja epäluuloja säännön todellisesta alkuperästä.
Tuttipulloja Suomessa valmistanut Plastone Oy joutuu lopettamaan tuotantonsa, sillä tehtaan laitteet eivät ole yhteensopivia uuden materiaalin kanssa. Yhtiön toimitusjohtaja Jari Vuorinen kritisoi Ylen haastattelussa direktiiviä aivan turhaksi, sillä muun muassa Evira on tutkinut jo vuosi sitten suomalaisia Ainu-pulloja joiden ei todettu olevan haitallisia.
Direktiiviä ymmärtää sikäli, että se sulkee pois aivan kelvottomasta ja selkeästi haitallisesta materiaalista valmistetut pullot.
Toisaalta direktiivi on suoraa elinkeinon hankaloittamista niille yrityksille, joilla käytetyissä materiaaleissa ei ole ollut ongelmia tähänkään asti. Eviran tutkimustulosten olettaisi olevan käypää valuuttaa ja sellainen paperi, jonka nojalla poikkeuksia direktiiviin voidaan tehdä.
Tuttipullo ei ole suurin kansakunnan ongelma, mutta melkoinen ilmiö silti. Jatkuvasti liikenteessä olevien pullojen määrää voi arvioida: Suomessa syntyy vuosittain noin 60 000 lasta ja heistä useimmilla on tuttipullo tai parikin käytössä ainakin vuoden ajan.
Veikata sopii, että bisfenoli a pompsahtaa lähiaikoina esiin vielä ainakin yhdestä arkisesta esineestä.