Skip to main content

Tervepä terve. Toimituksen lounaiskaarteen kalkkiviivoilla ollaan tässä seuraavaksi.

***
Sitähän ei koskaan tiedä, mikä sanonta tai letkautus jää elämään ja mikä ei.    Yleisimmin käytetyt lausahdukset taitavat olla pätkiä Tuntemattomasta sotilaasta, joskin käyttäjällä ei aina tarvitse olla tietoa sanonnan alkuperästä.

Jos kellä oli takavuosina hinku saada sanontansa kaikkien riesaksi, paras keino oli tehdä halvalla sketsiohjelma.  Ainakin  päälle kolmikymppiset muistavat ajan, jolloin koko koulu katsoi tiettyinä iltoina samaa ohjelmaa, josta kupattiin yhteiseen kielenkäyttöön lause jos toinenkin.

On suorastaan ihme, miten  hyvin  kohta 30 vuoden takaiset hokemat vähän väänneltynä kelpaavat edelleen jopa mainoksiin.    Pitkin maakuntaa ajellessa ei ole voinut välttyä törmäämästä esimerkiksi saksalaisen market-ketjun mainoksiin joissa grillimaisteri on hyvin lihainen.

Sanonnan alkuperähän on muinaisissa Spede show-ohjelmissa, joissa yhtenä hahmona temmelsi Nasse-setä.  Reilusti alkoholisoitunut hahmo piti muka lastenohjelmaa, mutta hyvin vastentahtoisesti ja ilmoitti joka kerralla, että nyt Nasse-setä on hyvin hyvin vihainen.

Asia on sikäli metka, että mainoksen kai pitäisi avautua kaikenikäisille, ei vain meille jotka jotain Nasse-sedästä muistammekin. Teini-ikäiset tuskin koko hahmosta ovat kuulleet.

Mutta kehityskelpoinen homma tämä ilman muuta on, kun takavuosien sketsijuttuja muistellaan. Esimerkiksi Pirkka-Pekka Peteliuksen jäljiltä jäi hokema jos toinenkin, Kummelista samoin ja sitten oli vielä näitä vähäpätöisempiäkin yrittäjiä.  

Peteliuksen yksi ohjelmasarja lähti hiljakkoin uusintakierrokselle.  Puolentoista jaksetun jakson perusteella se on auttamattoman vanhentunut, mutta ottakaapa, oi mainosmiehet urakaksenne katsoa kyseinen sarja alusta loppuun ja muutama muu siihen perään.  

Sitten vaan alatte väännellä vanhoista hokemista uusia mainoslauseita. Meidän muiden tehtäväksi jäisi kevyen kesävisan nimissä arvuutella, mistä sarjasta ja minkä hahmon suusta mikäkin sanoma on alkujaan lähtenyt.

***
Kesävisailuunnhan on aikaa.  Lounaiskulma  liukenee lomakiintiötään viettämään seuraavaksi neljäksi viikoksi.   Aikeena on pysytellä visusti Strömman kanavan länsi- ja eteläpuolella ja mahdollisimman vähän mantereella.  Homma alkaa parin päivän keikalla Tukholmaan, joka muuten täyttääkin komeasti nämä molemmat vaatimukset.

Sitä paitsi Kemiönsaaren puolella osataan tämä pieni vinoilu oikein tyylikkäästi.
Salossa nostatti verenpaineita yhden kuntalaisille tärkeän palvelun sulkeminen heinäkuuksi, mutta mitäpä kehotetaan Kemiönsaaren kirjaston kotisivulla? Tietysti huomioimaan, että heillä on joka kirjastolla samat aukioloajat ympäri vuoden.

***
Heip.

aku.poutanen@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: