Skip to main content

Hirvien runsaudensarvi

Tervepä terve.  Toimituksen lounaiskulman viikkolahjat paketoidaan tässä seuraavaksi nyt.
***
Yksiin tilastoihin tässä on alettava uskoa.

Erään laskelman mukaan liikenne tappaa kohta enemmän peuroja kuin metsästys.  Syy ei ole se, että peuroja kaadetaan laiskanlaisesti, vaan se että isosta peurakannasta iso osa ylittää teitä huolettomasti. 

Ilmeisesti liikenneasiassa pitäisi ottaa käyttöön amerikkalaistyyppinen kaikenvaralle varoittelu.   Jo perinteisestihän on naurettu jenkkien varoitusteksteille esimerkiksi siitä, että syliin kaatuva kuuma kahvi todella voi polttaa.
Meillä taas on vuosittain hoettu, että syksyn hämärillä ja hirvivaroitusalueilla sietää autoilijan keventää kaasua.

Tietysti niilläkin, mutta eihän se ole koko totuus.  Aikanaan ajelin säännöllisesti väliä Perniö-Hanko, ja  urakan  alussa moni varmaan löi vetoa, että montakohan laakia tuo ehtii hirvitiheäksi  tiedetyllä Hankoniemellä ajaa ennen kuin tömähtää.
Tuon reilun vuoden aikana ainoat  näkemäni sarvipäät olivat fileinä tammisaarelaisen marketin tiskissä.

Samaa on ollut ilmassa nyt viime aikoina.   Viikossa tulee kelattua tuhatkunta kilometriä pitkin maakuntaa ja syksyn alkaessa tietysti eläimistä varoiteltiin. 

Suhteellisen turhaan toki silloinkin; vasta aivan parin, kolmen viime viikon aikana on tullut sorkkaeläinbongauksessa bingo ja oitis sitten useampaan kertaan.  Penkoilla on seissyt otuksia joka merkkiä ja kokoa ja yleensä sellaisissa paikoissa, joissa ei äkkiä ajatellen pitäisi tai joissa niistä ei ainakaan ole varoitettu.

Vahinkohan ei näiltäkään osin tule kello kaulassa, kuten vanha kansa varoitteli.
Tai jos tulee, niin se on sitten se joulupukin poro joka tekee autosta maskia lyhyemmän.
***
Mitäpä yhteistä muuten on asiavirheen juttuun jättävällä toimittajalla ja autopeltisepällä, jonka pajalle tuodaan peuran kurtistama ajopeli?
– Molemmille jätetään oikaisuvaatimus.
***
Jotenkin liittyy lumiseen ajokeliin ja liukkaisiin teihin tämä joulun ruokapuolikin.  Kaatua voi niin kaduilla, jäällä ja ilmeisesti jopa uiden. 

Lipeäminen kun on koitunut monen hyvän kalan kohtaloksi joulun alla.
***
Heip.

aku.poutanen@pernionseudunlehti.fi

Jaa artikkeli: