Skip to main content

Hiirenloukku ja lipputanko ovat Kirakassa valmiina

Eemeli (Eeli Hämäläinen) antaa verstaastaan käsin lemmenneuvoja piika Liinalle (Tuuli-Maija Jaarinen).Kirakan kesäteatterissa on tänä vuonna melkeinpä enemmän uutta kuin vanhaa.  Tarina on monelle ennestään tuttu; kertomus Vaahteramäen Eemelistä, jolla on hyvä sydän ja kauniit aikeet, vaikka joskus niiden toteutus menee vähän mönkään. 

Paljoa muuta vanhaa kuin Astrid Lindgrenin tarina ei sitten olekaan: ohjaaja Lisamaria Markula on ensi kertaa teatteriohjaajana, 18-jäsenisessä näyttelijäkaartissa on noin puolet ensikertalaisia, kyseessä on Kirakan kesäteatterin ensimmäinen koko perheen näytelmä ja vielä päälle päätteeksi katsomon penkitkin ovat uudet. Kerralla katsomoon mahtuu nyt noin 200 henkeä. Samoin uutta on perhelippu ja se, että väliajallakin on lapsille suunnattua ohjelmaa.

Ensi-iltansa Kirakassa Eemeli saa ensi tiistaina.  Jo maanantain harjoituksissa palikat olivat pitkälti kohdallaan: isä Antonin (Olli Suominen) parkaisu tuli sydämestä, kun Eemelin (roolissa vuorottelevat Junius Jokilehto ja Eeli Hämäläinen) hiirtä varten asettama loukku nappasikin isän varpaaseen. Äiti Alma (Taija Jokilehto) otti rivakasti poikansa matkaan ja vei kipin kapin miettimään tekosiaan verstaaseen, joka sekin oli jo paikallaan puu-ukkoineen kaikkineen.
–Koko kylä on ollut mukana. Yhdestä talosta saatiin puu-ukkoja, toisesta työkaluja, kiittelee Lisamaria Markula.

Väkeä värvättiin casting-tilaisuudella tammikuussa eikä Lisamaria Markula sulje pois, etteikö samaa menetelmää voitaisi käyttää joskus toistekin. Lukuharjoitukset aloitettiin helmikuussa ja harjoitustunteja kertyy joka tapauksessa kolminumeroinen määrä. 
–Sillä oppii vuorosanatkin, kun niitä käydään läpi ja harjoitellaan ja harjoitellaan, sanoo toista Iidan roolia tekevä 12-vuotias Pirkko Heiskanen.

Harjoitusten alkaessa hän luki kertauksen vuoksi Eemelin uudestaan ja tarinan tuttuus auttaa sekin opettelussa. Parasta kohtausta ei tarvitse Pirkon kauaa miettiä;  se, jossa Eemeli nostaa Iidan lipputankoon maisemia katselemaan. Tämäkin Kirakassa nähdään.

Koko juttu 13.6. lehdessä.  Vaahteramäen Eemeli 18.6. ensi-illassa.

Jaa artikkeli: