Skip to main content

Hetken voi tallentaa vain kerran

Taru Rantalan oma suosikki näyttelyn kuvista on Siivetär, otos hyönteisestä hämähäkinseitissä.

Hetki on mentyään ikuisesti poissa – tai sitten tallessa kameran muistikortilla.
Niin kuin kissankello kesäillassa. Taru Rantala kuvasi kukan vuonna 2018 ja voitti otoksella samana syksynä Vuoden luontokuva -kilpailun pääpalkinnon ensimmäisenä naisena.
– Olin käynyt paikalla aiemminkin, mutta nyt hetki oli sellainen että sain kaikki elementit kohdalleen. Heinät kuvassa ovat itse asiassa kukan edessä, paljastaa Rantala.

Voittajaotos on nyt nähtävänä Teijon Masuunissa, missä Rantalan kuvia on esillä syksyn ajan.
Kissankellokuvassa ajoitus oli kohdallaan ja liikkeelle lähtemisen ja hetkeen tarttumisen tärkeyttä Rantala korostaa. Luontokuvaaja löytää aiheensa joskus läheltä; Rantala pitää puolisonsa Anssin kanssa karjatilaa Seinäjoella ja sanoo, että lakeuksistaan tutussa maakunnassa on kuvaamiseen riittävästi muutakin: on lehtomaista metsää, on pellonpientareita sekä sellaista vettä, jonka jäätä Rantala kuvasi makro-objektiivilla ja sai Vuoden luontokuva -kilpailussa kunniamaininnan vuonna 2017.
–Kaikki kunnia vaikka Kuusamolle, mutta ei aina tarvitse lähteä sinne asti, Rantala sanoo.

Kasvit ovat Rantalan leipälaji, mutta joskus tarvitaan eläinkuntaakin: hänen suosikkikuviaan on pieni hyönteinen hämähäkinverkossa. Makro-objektiivilla kuvattu muutaman millin kokoinen siivekäs on kuvassa tarkka, taustalla seitti muodostaa kuin abstrakteja kuvioita.

Koko juttu 10.9.lehdessä. 

Jaa artikkeli: