Skip to main content

Kentältä kuuluu kummia. Aluevaalit lähestyvät kovaa vauhtia, mutta äänestäjät ovat epätietoisia vaalien teemoista ja ehdokkaista. Uudet valtuustot aloittavat työnsä jo maaliskuun ensimmäisenä päivänä. Vaalipäivää vietetään 23.1.2022.

Loppusyksy on vaalien ajankohtana tavallaan hankala. Ennen joulua ihmisten ajatukset ovat usein jouluvalmisteluissa. Välipäivinä ihmiset lähtevät kyläilemään sukulaisten luo tai haluavat hiljentyä viettämään vapaapäiviä oman kodin rauhaan. Uudenvuoden juhliminen vie seuraavaksi ihmisten huomion, ja kohta ollaankin jo vaalipäivän kynnyksellä.

Marraskuu etenee vauhdilla, ja ehdokkailla tulee kiire, jos he aikovat saada viestinsä äänestäjien kuuluville. Tällä kertaa ei riitä, että omia tavoitteita tuodaan esille hienoissa sloganeissa. Ihmisille täytyy ensin kertoa, että mitä aluevaalit käytännössä tarkoittaa ja mitä muutoksia on tiedossa. Ihmisiä kiinnostavat paikalliset asiat. Säilyykö paikkakunnalla terveyskeskus? Yksityistetäänkö terveyspalveluita? Ihmiset pohtivat, mitä kaikkea vaalien jälkeen voimme saada tai mitä kaikkea voimme menettää. Jatkossa isosta osasta arjen asioita päätetään muualla kuin kaupungintalon kokoushuoneissa.

Aluevaalien äänestysalueet ovat laajoja ja ehdokkaita valitaan suhteessa vähän. Moni ei välttämättä ymmärrä, kuinka suuri merkitys juuri näillä vaaleilla voi olla meidän arkeemme. Haluammeko, että alueen asioista päättävät jatkossa suurissa kaupungeissa asuvat nimekkäät ehdokkaat, vai pidämmekö huolta, että myös reuna-alueiden ääni tulee kuuluville. Perniön lukion abiturientti kommentoi viisaasti, että jos jättää äänestämättä ja asiat menevät pieleen, voi syyttää vain itseään.

 

Jaa artikkeli: