Tähän aikaan vuodesta monessa niemessä ja notkossa näytellään. Kesäteatteri on hyvin suomalainen ilmiö, ja ensi-iltoja parhaan lomasesongin alla riittää.
Eteläinen Salo on kesäteatterikierroksen suhteen otollisessa asemassa; jos oman kaupungin alueella toimivien teatterien esitykset on jo nähty, on runsaan tunnin ajomatkan säteellä valtava määrä muitakin teattereita.
Kesäteattereita on paha niputtaa yhdeksi; eri teatterien tarjontaa tarkastelemalla selviää, että lähtökohdat ovat monenlaiset. Tarjolla on komediaa, draamaa, klassikoita, musiikkinäytelmiä ja lastenteatteriakin.
Parhaimmillaan hyvin yhteen hitsautuneen työryhmän kesäteatteriesitys on nautinnollista seurattavaa, vaikka liikkeellä oltaisiin aivan harrastajapohjalta.
Jotain taikaa teatterin tekemisessä on oltava, kun iso joukko näyttelemisestä kiinnostuneita jaksaa kevät toisensa jälkeen kuluttaa iltoja harjoituksissa ja päälle tulevat vielä itse esitykset, joissa oma ja työryhmän suoritus pistetään esille ja arvioitavaksikin.
Kesäteatteri on osaltaan myös yhteisöllisyyttä lisäävää toimintaa. Monen kyläyhdistyksen tai nuorisoseuran elinvoiman juuret ovat kesäteatterissa.
Millä kesäteatteriin lähtemistä sitten voisi rohkaista?
Kulttuurin hyvää tekevät vaikutukset ovat moneen kertaan todetut. Jos henkisen hyvinvoinnin lisääminen kuulostaa liian vakavalta, voi asiaa lähestyä vaikka niin, että kesäteatterista voi saada makeat naurut ja viettää muutenkin mukavan illan.
Kesäteatteri tekee myös palveluksen muulle teatterille. Kesällä kynnys lähteä esitykseen on matala, kun teatteriin voi parhaimmillaan polkaista pyörällä mökiltä shortsit jalassa. Jos hyvin käy, tämä rohkaisee lähtemään teatteriin myös talvella, vaikka esitys olisikin vähän vakavampi ja liput hintavammat.